“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας: «Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει με Ελλάδα και Τουρκία για το αγωγό «Turk Stream»

Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και Ελλάδος μπαίνουν στο μικροσκόπιο της νέας τουρκικής κυβέρνησης λόγω των μεγάλων έργων που επίκεινται στην περιοχή .
Για την υλοποίηση των ρωσικών επενδύσεων για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακουγιού» στην Τουρκία ύψους 3 δις. δολαρίων,  πρέπει να εγκριθούν τρία νομοθετικά διατάγματα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλί Ριζά Αλαμπουγιούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και τον ρωσικό τύπο.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο ίδιος ότι  ρωσική πλευρά είναι σε αναμονή για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας για την προώθηση σχεδίων του πυρηνικού εργοστασίου στο «Ακούγιου» και του αγωγού φυσικού αερίου « Turk Stream» . Ο Τούρκος υπουργός τόνισε την ανάγκη για επίσπευση της υλοποίησης του έργου κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.
«Για την υλοποίηση των ρωσικών επενδύσεων στο έργο του «Ακούγιου» ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητη η άμεση έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου τριών νομοθετημάτων. Είναι οι τροποποιήσεις του «Νόμου για τις ελιές», του  «Νόμου για την παράκτια ζώνη», και του νόμου που αφορά την Ρυθμιστική Αρχή Αρχή Ενέργειας και τις αδειοδοτήσεις στον τομέα αυτό .
Επί του παρόντος αναμένεται η κανονιστική έγκριση της σχετικής νομοθεσίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της αρχής ενέργειας EPDK », δήλωσε ο Αλί Ριζά Αλαμπουγιούν.
Ο επικεφαλής του Τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας, τόνισε ότι για την  εγκατάσταση των αγωγών στο υπόλοιπο τμήμα του έργου «Turk Stream»  η Ρωσία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με την Ελλάδα.
«Η κατάσταση είναι παρόμοια με την περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου TANAP. Το έργο ξεκίνησε μετά τη σύναψη των κατάλληλων συμφωνιών με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», τόνισε ο Τούρκος Υπουργός .
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η Ρωσία έχει εμπλακεί για μία ακόμη περίπτωση σε μια αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες σχετικά με το έργο του αγωγού αυτού στην νότια Ευρώπη.
Υπενθυμίζουμε ότι το βόρειο κομμάτι του έργου αυτού,  ο αγωγός Nord Stream , έχει υλοποιηθεί χωρίς «φασαρία» εδώ και χρόνια και τώρα θα αυξηθεί η χωρητικότητα του.
Μετά τις πιέσεις και την αποτυχία του αγωγού South Stream, η αναμέτρηση για τον TurkStream, είναι ένα σχέδιο για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας, το οποίο είναι γεμάτο «αγκάθια», συμπεριλαμβανομένων των έντονων πολιτικών αντιδράσεων της ΕΕ.
Η Μόσχα όμως είναι αποφασισμένη να μην πάθει με τον αγωγό TurkStream σε καμία περίπτωση αυτά που έπαθε με τον South Stream.
Η ουσία είναι ότι η ΕΕ δηλαδή η Γερμανία, και οι ΗΠΑ φοβούνται ρωσική διείσδυση στα βαλκάνια και την Ελλάδα.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr