“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η κόντρα μεταξύ Ρωσίας- Κίνας και Αμερικής – Ευρώπης βλέπει την Μακεδονική ΓΗ του Μεγ. Αλέξανδρου και του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Φώτο από agiosioannisprodromos.blogspot.gr
O ΧΡΙΣΤΟΣ σηκώνει την «σπάνια γαία» που λέγεται Ελλάδα.
Οι αξία των σπάνιων γαιών  στην νέα τεχνολογία και η προσπάθεια   ανεύρεσης νέων κοιτασμάτων τους συνιστούν Casius belli  για τις επερχόμενες   γεωπολιτικές αναδιατάξεις ανά την   υφήλιο.

Και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις ήδη ξεκίνησαν.
Να λοιπόν γιατί η κόντρα Ρωσίας- Κίνας  από την μία πλευρά και από την άλλη πλευρά Αμερικής – Ευρώπης έχει σημείο αναφοράς και την Ιστορική Γη Της Μακεδονίας μας.

Μας  έκαναν συστάσεις να μην μπερδεύουμε  το θρησκευτικό στοιχείο με τις γεωπολιτικές- οικονομικές και γεωτεχνικές αναλύσεις διότι ενοχλεί .

Και τους απαντήσαμε  αυτό που ¨πονάει¨ σήμερα¨ όλους, φυσικά με διαφορετικό πόνο τον καθένα  είναι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μας.

Όμως για να απαλειφτούν οι πόνοι της ανθρωπότητας  γεννιέται κάθε χρόνο, κάθε στιγμή ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ και μας σηκώνει στην πλάτη του.

Ειδικότερα εδώ στην γωνιά αυτή της Νοτιο - ανατολικής Μεσογείου ο ΧΡΙΣΤΟΣ  ανασηκώνει  στους  ΘΕΙΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΟΥ  μια ¨σπάνια γαία¨ όνομα και πράγμα  που λέγεται  ΕΛΛΑΔΑ.

 ΣΠΑΝΙΑΙΕΣ  ΓΑΙΕΣ  στην ΕΛΛΑΔΑ
¨Οι άγνωστες, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, σπάνιες γαίες είναι μία ομάδα 17 μεταλλικών στοιχείων με παρόμοιες χημικές ιδιότητες και ασυνήθιστες ονομασίες, όπως Λανθάνιο, Πρασεοδύμιο και Προμήθειο. Αυτό που τα καθιστά περιζήτητα είναι η μοναδική χρησιμότητά τους σε εφαρμογές και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ιατρικές συσκευές, αντιπυραυλικά συστήματα και μαγνήτες.

Μέσα δεκαετίας 1980. Ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εντοπίζει ενδείξεις για την ύπαρξη στην ακτογραμμή του Βορείου Αιγαίου Τιτάνιου και Κοβάλτιου. Ωστόσο, εκείνη την εποχή η τεχνολογία για την εξόρυξη και κατεργασία των ορυκτών αυτών με την περίεργη ονομασία ήταν ανύπαρκτη. Αλλά και οι προτεραιότητες της πολιτείας ήταν εντελώς διαφορετικές.

Έτσι, το πόρισμα εκείνο των επιστημόνων, που φανέρωνε την ύπαρξη στις ελληνικές ακτογραμμές των σπάνιων γαιών στις οποίες στηρίζεται το κινεζικό οικονομικό θαύμα, μπήκε στο συρτάρι. Είκοσι χρόνια αργότερα, περίπου στα μέσα του 2000, οπότε η ζήτηση για έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές- των οποίων βασικό συστατικό είναι οι σπάνιες γαίες- ξεκίνησε να αυξάνεται αλματωδώς ο φάκελος των δυσεύρετων αυτών στοιχείων να ξανανοίγει στην Ευρώπη και με καθυστέρηση στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα φιλόδοξο εγχείρημα που συντονίζει το ΙΓΜΕ και εκτελεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Με βάση το πόρισμα του 1980, η πολιτεία επιδιώκει να ανακαλύψει τι πράγματι κρύβουν οι ακτογραμμές του βορείου Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι σπάνιες γαίες αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zou Xiaoli.

Οι έρευνες θα λάβουν χώρα στους Κόλπους της Ιερισσού, του Στρυμονικού και της Καβάλας και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, σύμφωνα με πληροφορίες. dimitris.delevegos@capital.gr

Όμως πέραν των Κινέζων και οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ¨σφόδρα¨

Η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα που παράγει σχεδόν το 100% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, αποτελεί μία από τις πλέον βασικές προτεραιότητες που υπάρχουν στην ατζέντα της Angela Merkel, η οποία αντιλήφθηκε το τι διακυβεύεται μόλις πριν από μερικά χρόνια.

Μήπως όμως κάτι γνώριζαν περί αυτού και οι Αμερικανοί από την δεκαετία του 80 για την συγκεκριμένη περιοχή; ¨Αρθρογραφία μας στις 12 Σεπτεμβρίου 2014.

¨Το γεγονός επίσης ότι σε μικρές   χιλιομετρικές αποστάσεις από τα Γεωλογικά Αντίκλινα των κοιτασμάτων του   Πρίνου βρίσκονται σε διάταξη χωροθετικής αγκαλιάς και σύμφωνα με  τα βιβλιογραφικά δεδομένα οι πλούσιες από   την αρχαιότητα χρυσοφόρες προσχωματικές περιοχές που περιέχουν μάλιστα και   ουράνιο, βλέπε Χαλκιδική, Στρυμόνα ποταμό, Σύμβολο όρος, Παγγαίο, Θάσος (Κοίνυρα),    Παλιά Καβάλα, Λεκάνη(Νότιο μέρος), μας   επιτείνει τον προβληματισμό μας. Ο οποίος και αποκορυφώνεται όταν μαθαίνουμε   ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των πρώτων  ξένων εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου , δεκαετία του 80 και 90  ότι, υψηλής προτεραιότητας   φαίνεται να είναι για το ΙΓΜΕ η έρευνα για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων   κοιτασμάτων σπάνιων γαιών – “τα hi-tech μέταλλα της Ελλάδας”   – στις άμμους της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και   ότι σχεδιάζεται να γίνει υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του   βόρειου Αιγαίου και σε μικρή απόσταση από την ακτή και κοντά στις εκβολές των   ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου με το μεγαλύτερο   ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα(γειτνίαση με τα αντίκλινα του Πρίνου) μέχρι την Αλεξανδρούπολη. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η μόνο η Κίνα παράγει το 95% της παγκόσμιας προσφοράς   σπάνιων γαιών, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου   προχωρήσει σε εμπάργκο εξαγωγών προς την Ευρώπη, θα δημιουργηθούν   μείζονα προβλήματα στην νέα τεχνολογία κατασκευής οπλικών συστημάτων,   υβριδικών αυτοκινήτων και στην κινητή τηλεφωνία. Όμως η   εξόρυξη σπάνιων γαιών έχει και αρνητικά σημεία διότι παράγει ραδιενεργά   απόβλητα, η διαχείριση των οποίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά απαιτεί ειδική   αδειοδότηση και υψηλές δαπάνες περιβαλλοντικής αποκατάστασης, γεγονός   που κάνει τις βορειοαμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να το σκέπτονται   έναντι των Κινεζικών που δεν  κοστολογούν υψηλά  τις ανωτέρω διαδικασίες.

Οι αξία των σπάνιων γαιών  στην νέα τεχνολογία και η προσπάθεια   ανεύρεσης νέων κοιτασμάτων τους συνιστούν Casius belli  για τις επερχόμενες  τυχόν γεωπολιτικές αναδιατάξεις ανά την   υφήλιο.¨ Αρθρογραφία μας στις 14 Ιανουαρίου 2013

Σήμερα την στιγμή που οι τοκογλύφοι τα υποθήκευσαν όλα στην Ελλάδα λύθηκε και το μεγάλο πρόβλημα της άνευ  κινδύνων κατεργασίας των σπάνιων ή διαστημικών γαιών.

Δηλαδή  ¨όλα τους έρχονται λουκούμι¨

Διαβάζουμε από το παρακάτω  εξαιρετικό άρθρο

¨Έτσι μέσα από τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα μαθαίνει κανείς πχ. πως Νορβηγική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ανέπτυξε μία νέα μέθοδο επεξεργασίας/διαχωρισμού σπάνιων γαιών με την οποία (μέθοδο) παράγονται προϊόντα υψηλής καθαρότητας χωρίς να εκπέμπονται επικίνδυνοι ρύποι (emission free). Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην πόλη Herøya της Νορβηγία. Και ΟΧΙ, δεν ξεσηκώθηκε ο πληθυσμός της πόλης ενάντια στην επιχειρηματική επένδυση λόγω "οικολογικής" ευαισθησίας.

Ποιός θα τολμήσει να αμφισβητήσει την ευαισθησία των Νορβηγών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής τους; Μετά τους Σουηδούς λοιπόν, έρχεται η σειρά των Νορβηγών να καταδείξουν πως, ΝΑΙ, μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκ-μετάλλευση/επεξεργασία των σπάνιων γαιών (και όχι μόνο: και άλλων ορυκτών) με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης-Αειφορίας: με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.¨ Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου Δευτέρα, 21-Δεκ-2015 http://www.capital.gr/

Αυτό που παίχτηκε στα πρώτα  χρόνια της μεταπολίτευσης από τις ξένες εταιρείες που με τον ένα ή άλλο τρόπο διερευνούσαν τα υποθαλάσσια πεδία των ακτογραμμών της Μακεδονικής γης είναι ασύλληπτης έμπνευσης.

Εκείνο που   υποθέτουμε είναι ότι όταν συγκεντρώθηκε ο κρίσιμος όγκος γεωλογικών   πληροφοριών οι πρώην φιλάνθρωποι δανειστές μας μεταλλάχθηκαν σε στυγνούς   τοκογλύφους και μας επέβαλλαν τις σκληρές μνηνονιακές συμβάσεις υποθηκεύοντας   την ιδιοκτησία των επόμενων Ελληνικών γενεών.

¨Νεώτερες εκτιμήσεις θεωρούν πως ο παγκόσμιος τζίρος των καταναλωτικών τελικών προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούν σπάνιες γαίες ίσως ξεπερνά τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.  Η υπεραξία που μπορεί να προκύψει από την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών είναι τεράστια. Η αναζήτηση συνεργειών (1+1=3) και η δημιουργία συνεταιρισμών μεταξύ Ευρωπαϊκών/Αμερικανικών επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθεί αλυσίδα παραγόμενης υπεραξίας (value chain) καθετοποιημένης παραγωγής, πώλησης/διακίνησης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με πρώτη ύλη τις σπάνιες γαίες είναι αναγκαία συνθήκη για την καταπολέμηση του Κινεζικού μονοπώλιου και την πλήρη επιστροφή της παραγόμενης υπεραξίας στις χώρες-παραγωγούς. Οι τελικοί χρήστες αυτών των προϊόντων (πχ. μεγάλες πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας) θα μπορούσαν να επενδύσουν σε αυτήν την αλυσίδα (value chain).¨ Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου Δευτέρα, 21-Δεκ-2015 http://www.capital.gr/

Οι αξία των σπάνιων γαιών  στην νέα τεχνολογία και η προσπάθεια   ανεύρεσης νέων κοιτασμάτων τους συνιστούν Casius belli  για τις επερχόμενες   γεωπολιτικές αναδιατάξεις ανά την   υφήλιο.

Και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις ήδη ξεκίνησαν.

Να λοιπόν γιατί η κόντρα Ρωσίας- Κίνας  από την μία πλευρά και από την άλλη πλευρά Αμερικής – Ευρώπης έχει σημείο αναφοράς και την Ιστορική Γη Της Μακεδονίας μας όπου ανάμεσα σε όλες τις άλλες υλικές ορυκτές γαίες διαθέτει και  σπάνιες πνευματικές γαίες μεταξύ αυτών στην ίδια ακριβώς χωροταξική θέση  από το ΠΕΡΙΒΟΛΙ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας στον Άθωνα μέχρι την τάφο της Αμφίπολης.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Οι  Έμποροι- Τοκογλύφοι των Εθνών δεν θα προλάβουν να πάρουν τίποτε γιατί έρχεται ο οικονομικός και ο πολεμικός τους Αρμαγεδώνας.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας