“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Επιτέλους να Πληρώσει η Τουρκία για τη Συνεργασία με τον ISIS …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υιού του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα ότι, «Φτιάχνω γραφεία, δεν πουλάω πετρέλαιο» και ενώ συνεχίζονται οι προστριβές στα σύνορα με τη Συρία, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ-Αμπαντί, έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση της Μόσχας πως η Άγκυρα κερδίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη από συναλλαγές με το Ισλαμικό Κράτος, στον τομέα του μαύρου χρυσού.

Συγκεκριμένα ο Ιρακινός πρωθυπουργός, περνά στην αντεπίθεση, συντασσόμενος με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας πως η Τουρκία συναλλάσσεται με τον ISIS εισάγοντας παράνομο πετρέλαιο. Ο Αλ-Αμπαντί κατηγόρησε την Άγκυρα πως είναι ο προορισμός όπου διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος του παράνομου πετρελαίου των Τζιχαντιστών.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Σταινμάιερ, ο Ιρακινός ηγέτης τόνισε πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει η διακίνηση πετρελαίου από περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχονται από τους Τζιχαντιστές, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη χώρα του στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα, που θα έπρεπε να είναι φίλη με το Ιράκ. Μας υποσχέθηκαν πως θα σταματήσουν τη ροή των τρομοκρατών, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η είσοδός τους από την Τουρκία στη Συρία και το Ιράκ. Επίσης, συστήνεται η παύση της διακίνησης πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ και η χρηματοδότηση του Νταές (αραβική ονομασία του Isis) γενικότερα μέσω παράνομων συναλλαγών» σημείωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει πλέον με συγκεκριμένα στοιχεία, αν όλες αυτές οι καταγγελίες είναι ψεύτικες και όχι με φτηνή ρητορική και διπλωματικούς ελιγμούς. Η Διεθνής κοινότητα θα πρέπει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ερντογάν θέτοντας και χρονικά περιθώρια, διαφορετικά να στραφεί κατά της Τουρκίας για να αποτρέψει επιπλέον ισχυροποίηση των τζιχαντιστών.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή: http://www.pentapostagma.gr