“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

O ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΑΓΩΝΙΑΣ θα γονατίσει την Ευρώπη;

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ στην Μακεδονία την Ελληνική
Αφιερωμένο σε αυτούς που ενεργούν με τις πράξεις τους και  αντεύχονται  στην ευχή της Εκκλησίας μας “Ὑπὲρ εὐκρασίας ἀέρων, εὐφορίας τῶν καρπῶν τῆς γῆς καὶ καιρῶν εἰρηνικῶν, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν”

Στο τελευταίο χειμωνιάτικο δίμηνο που τα ενεργειακά αποθέματα βρίσκονται σε κρίσιμα όρια  μέσα από τις διαφαινόμενες γεωπολιτικές συγκυρίες θα  κάνει επέλαση ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΑΓΩΝΙΑΣ στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Ο Ρώσος είχε άχτι με τις κυρώσεις που του επέβαλλαν οι Δυτικοί και σήμερα διαμέσου των κυρώσεων που επιβάλλει στην Τουρκία ουσιαστικά τιμωρεί τους Ευρωπαίους.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο στρατηγικό όπλο που έχει και αυτό είναι το Φυσικό Αέριο για να ρυθμίζει κατά το δοκούν τις συμπεριφορές των εγγύς και πέραν μακράν γειτόνων της.

Ζούμε ήδη την επανάληψη του έργου ΠΟΛΕΜΟΣ και ΕΙΡΗΝΗ.

Το Πόλεμος και Ειρήνη  είναι ένα μυθιστόρημα από τον Ρώσο συγγραφέα Λέοντα Τολστόι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869. Έργο επικής διάστασης, θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που σκιαγραφεί με πολλές λεπτομέρειες τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εξαιτίας της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία . https://el.wikipedia.org/

 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ήδη ξεκίνησε και η ΕΙΡΗΝΗ φαίνεται ότι αργεί.

Η αναστολή του μεγαλεπήβολου και διαφημιζόμενου έργου του αγωγού του  φυσικού αερίου TurkStream που θα παρέκαμπτε τις προβληματικές περιοχές της Ουκρανίας στερεί την νοτιανατολική Ευρώπη  από ζωτική τροφοδοσία ενέργειας πάνω στην οποία στηρίχθηκαν πολλοί σχεδιασμοί.

Κατά αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαϊκές χώρες θα παρακαλούν οι σχέσεις Ρωσίας – Κιέβου να ομαλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό για να έχουν ζεστασιά τον χειμώνα χρησιμοποιώντας το κλασσικό δίκτυο των Ουκρανικών αγωγών.

Τουναντίον οι σχέσεις αυτές των δυο χωρών μυρίζουν μπαρούτι και η Ευρώπη οσμίζεται βαρύ ψύχος.

Η μόνη αρτηρία ενέργειας που τροφοδοτεί ακόμα τον καρδιακό ιστό της Ευρώπης είναι  ο Nord Stream 1, ένας υποθαλάσσιος  αγωγός  που μεταφέρει το ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.

Όταν η ΕΕ «απέκρουσε» τον South Stream- βασικό αγωγό κατασκευής διαμέσου της Βουλγαρίας  η Ρωσία ¨τα έφτιαξε ¨ με την Τουρκία για την δημιουργία του TurkStream μέσω Μαύρης Θαλάσσης.

Όμως εκεί τα έκαναν ¨μαύρη θάλασσα¨ και έπεται συνέχεια.

Υπάρχει ακόμα ένα άλλο σχέδιο στα σκαριά .Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία βρήκε έναν ακόμη τρόπο για να παρακάμψει την Ουκρανία.

Η  Gazprom και αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας όπως οι Shell, Eon και BASF υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του Nord Stream 2. Αυτός ο αγωγός, ακολουθεί την ίδια  υποθαλάσσια διαδρομή κάτω από τη Βαλτική θάλασσα όπως ο Nord Stream 1 αλλά θα  έχει την διπλάσια χωρητικότητα με πλεονέκτημα να βρίσκεται μακριά από την Κεντρική Ευρώπη.

Τελικά η υλοποίηση αυτού του έργου θα περάσει τον σκόπελο των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης;

Το δίλλημα που θα τεθεί στο επόμενο διάστημα που θα σφίγγει για τα καλά το κρύο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις  θα είναι…

Ή θα κερδίζει πόντους η Ρωσία ή θα ξεπαγώνουν οι Ευρωπαϊκές πόλεις;

Η ΕΠΙΛΟΓΗ  είναι δύσκολη.

Αλλά και ο Ναπολέοντας και ο Χίτλερ δεν υπολόγισαν το κρύο και ¨πάγωσαν την ιστορία¨ με εκατόμβες θυμάτων.

Σήμερα υπάρχουν τρελοί ηγέτες;

Σίγουρα υπάρχει ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΑΓΩΝΙΑΣ.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας