“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ανησυχία για τη Σιωπή Ελλάδας και Κύπρου – Παζάρια για 5 δις Κάνουν τώρα οι Τούρκοι για τους Πρόσφυγες!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μόνο οι αφελείς και οι έχοντες συμφέροντα δεν θα περίμεναν ότι ο Τούρκος όσα και να του δώσεις, θα ζητήσει περισσότερα αλλά και τη δουλειά θα την κάνει με το δικό του τρόπο. Ήδη λοιπόν διέρρευσε από το περιβάλλον της ΕΕ ότι η Τουρκία ζητάει πέντε αντί για τρία δις Ευρώ για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. 
Δηλαδή ενώ ακόμα δεν έχει πάρει τίποτα και δεν έχει κάνει και τίποτα έχει αρχίσει τα παζάρια. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε με τις εκτιμήσεις σε σειρά άρθρων για το θέμα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ή μάντης για να προβλέπει ότι ο Τούρκος δεν θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις του. Θετικότατη εντύπωση επίσης προκαλεί η στάση του Ιταλού πρωθυπουργού που είναι κάθετα αντίθετος με την χρηματική ενίσχυση αλλά και γενικότερη συνεργασία με την Τουρκία καθόσον δεν εμπιστεύεται το καθεστώς Ερντογάν. Αντίθετα μεγάλη ανησυχία μας προκαλεί η στάση της Ελλάδας και Κύπρου που σιωπούν και δέχονται να πληρώσουν αντί να είναι οι πρωτοστάτες στις αντιρρήσεις προς την Τουρκική εκμετάλλευση…
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΚΥΠΕ η Τουρκία ζητά πέντε και όχι τρία δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Για το θέμα κορυφαίος κοινοτικός διπλωμάτης ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο διπλωμάτης που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι “έτσι κι αλλιώς κανένα τμήμα των 3 δις ευρώ δεν έχει ακόμα πληρωθεί στην Άγκυρα”, κυρίως λόγω της άρνησης της Ιταλίας για συμμετοχή στο ποσό που της αναλογεί. Το ποσό προορίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 2,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το διπλωμάτη η Άγκυρα κάνει την ζωή των Ευρωπαίων δύσκολη, αφενός ζητώντας άλλα δύο δις ευρώ αφετέρου “γκρινιάζει” για τους αυστηρούς ελέγχους της ΕΕ στον προορισμό των χρημάτων καθόσον η ΕΕ δεν θέλει τα χρήματα να πάνε στην τουρκική παραοικονομία.
Θεωρούμε ότι τα χρήματα μόλις δοθούν θα πάνε όχι μόνο για παραοικονομία αλλά για εξοπλισμούς και ενίσχυση της δράσης της Τουρκίας στο μέτωπο των Κούρδων, που απότι φαίνεται της απομυζά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της. Όσο για τους πρόσφυγες οι συνθήκες όλο και θα χειροτερεύουν και φυσικά οι ροές θα συνεχίζονται, με το βάρος να πέφτει στις πλάτες της Ελλάδας. Η ΕΕ επιτέλους θα πρέπει να σχεδιάσει με βάση τα σωστά δεδομένα, που σε αυτά η Τουρκία δεν έχει καμία θέση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή: http://www.pentapostagma.gr