“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η Μέρκελ Στηρίζει Ερντογάν – «Οι Καλές μας Σχέσεις είναι Υψίστης Σημασίας»

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Παρά την εκατόμβη θυμάτων στην Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας όχι μόνο στους αντιπάλους της αλλά και στους εταίρους της, όπως έχουμε αναφερθεί με σειρά άρθρων μας, βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία και σκεπτικισμό την απόλυτη στήριξη της Γερμανίας στις επιλογές του Ερντογάν καθόσον δεν εξηγούνται διαφορετικά οι χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ περί της προσπάθειας ανοίγματος νέων κεφαλαίων στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας αλλά και παρότρυνσης για επιτάχυνση επίλυσης του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα η κ. Μέρκελ δήλωσε στο εβδομαδιαίο podcast της, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν σε δέκα χρόνια η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει ότι θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ, «Δεν πιστεύω ότι το να αναφέρουμε τώρα μια τέτοια ημερομηνία είναι σκόπιμο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των πραγμάτων», «Έχουμε πει ότι αυτό είναι μια ανοιχτή διαδικασία ένταξης και από τις δύο πλευρές. Και σε αυτή τη διαδικασία ανοίξαμε τώρα ένα περαιτέρω κεφάλαιο. Δεν αποκλείω να ανοίξουμε και περισσότερα κεφάλαια, αλλά είναι ακόμη πολύ μακρύς ο δρόμος. Παραταύτα καλωσορίζω την εντατικοποίηση και πάλι των επαφών», «Ελπίζω επίσης ότι θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα θέμα το οποίο μας βαραίνει πολύ σε αυτό το πλαίσιο, αυτό είναι το Κυπριακό, για το οποίο βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε», «καλές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ακόμη περισσότερο δε διότι είμαστε, τουλάχιστον η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε και εδώ να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».
Αυτά τα ωραία είπε η Καγκελάριος, η οποία μάλιστα την Παρασκευή θα υποδεχθεί με τιμές …  το τσιράκι του Αρχινονού, Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του !!!!!!!!!
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε την κ. Μέρκελ, θα ανοίξουν και τα κεφάλαια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας του τύπου, καλών σχέσεων με γειτονικές χώρες, ελευθερία του λόγου, ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος, … και προκειμένου για το Κυπριακό θα ζητήσει την άμεση αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άμεση απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων ή έναντι όλων αυτών θα διατάξει να δοθούν πάλι ορισμένα δις Ευρώ σε αυτούς τους κανίβαλους της Μέσης Ανατολής. Όμως τελικά φοβόμαστε ότι κουβαλάνε τα ίδια μυαλά. Ας ελπίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι άλλοι ισχυροί να αντιδράσουν δυναμικά σε όλα αυτά.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
http://www.pentapostagma.gr/