“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Μάνη: Ο μακρύς Μάρτης του ΄21

«Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση και από ποιο χωριό;» Αν κάνεις το λάθος να ρωτήσεις τους Μανιάτες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αναθεωρήσεις τη σχέση σου με την ιστορία!
Οσο νοτιότερα ταξιδεύει κανείς στην Πελοπόννησο, τόσο η επέτειος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 απομακρύνεται από τη γνωστή εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.
Κάθε χρόνο, με τον ερχομό της άνοιξης μια ιστορική διελκυστίνδα στήνεται σε πόλεις και χωριά της Μάνης, που διεκδικούν την απαρχή του απελευθερωτικού αγώνα.

Στην Καλαμάτα, για παράδειγμα, οι εορτασμοί διεξάγονται στις 23 Μαρτίου, στην Αρεόπολη στις 17, ενώ το Φλομοχώρι της προσηλιακής Μάνης διεκδικεί την πρωτιά στις 13. Σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος είναι επαναστατικός μήνας για τον Νότο της Πελοποννήσου.

Ο ξεσηκωμός του 1821 γιορτάζεται με παραδοσιακές φορεσιές, αναπαραστάσεις μαχών, όρκων και κρίσιμων συνεδριάσεων, ιππικούς και σκοπευτικούς αγώνες, παραδοσιακούς χορούς και παρελάσεις.

Η Καλαμάτα γιορτάζει στις 23 Μαρτίου. Λίγες μέρες νωρίτερα τη σκυτάλη των εορτασμών έχει η Αρεόπολη και η γύρω Μάνη. Οι τριήμεροι εορτασμοί για την εξέγερση των Μανιατών ξεκινούν στις 15 Μαρτίου, με αναπαράσταση της Συνεδρίασης της Γεροντικής στο παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στο Λιμένι.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται στην Καρδαμύλη, στον Αγιο Νικόλαο, στο Γύθειο, στον Κότρωνα. Στις 17 Μαρτίου, μαθητές Λυκείων δίνουν ξανά τον όρκο που πήραν το 1821 οι μανιάτικες οικογένειες, υψώνοντας το λάβαρο της επανάστασης στην ομώνυμη πλατεία της Αρεόπολης.


Αρκετά ανατολικότερα, ωστόσο, το Φλομοχώρι καλωσορίζει τους επισκέπτες του με μια επιγραφή:
«Εδώ στις 13-3-1821 ύψωσε την πρώτη σημαία της Επανάστασης ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με πολλούς προσηλιακούς Μανιάτες».

Κείμενο: Γιάννης Φώσκολος 
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας, Παναγιώτης Σαρρής

http://www.thetravelbook.gr