“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ερντογάν και ΕΕ θέλουν hotspots προσφύγων τα ελληνικά νησιά

Το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΕ, μετά την άρνηση του Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο
Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που υπάρχουν στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και τον Λίβανο. Το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον των νησιών μας, που αν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τον τουρισμό τους, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου και αφορούσε τον περιορισμό των ροών προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο στην χώρα του, κάτι που ζήτησε η ΕΕ ως όρο της συμφωνίας.

Το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο με την αποπομπή του «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας, Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, από τα καθήκοντά του και έτσι η ΕΕ αναζητά τώρα ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης. 

Η γερμανική Bild, αλλά και η αμερικανική Politico, αναφέρουν ότι το προτεινόμενο Plan B είναι το εφιαλτικό για την Ελλάδα σενάριο να εγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα οποία θα σταματήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, να γίνεται επιτόπια εξέταση των αιτήσεων για άσυλο των προσφύγων και όσων τα αιτήματα απορρίπτονται να επιστρέφουν απευθείας στις χώρες καταγωγής τους και όχι μέσω Τουρκίας.

Μάλιστα, τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα κοινοτικά κονδύλια των 6 δισ. ευρώ που η ΕΕ θα έδινε στην Τουρκία με βάση την συμφωνία της 18ης Μαρτίου, θα δοθούν στην Ελλάδα.

Ο  Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Karl-Georg Wellmann, δήλωσε για το θέμα στην Bild: «Πρέπει σε κάθε περίπτωση να λάβουμε και τις προφυλάξεις μας: προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., χειρισμό των υποθέσεων ασύλου στα νησιά και όχι στην ηπειρωτική χώρα, επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών».

http://www.protothema.gr