“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Οι Αμερικανοί στηρίζουν Ασαντ;

Του Γιώργου Θεοχάρη
Θεαματική  αλλαγή στην στάση των ΗΠΑ απέναντι στο καθεστώς Άσσαντ.
Μία ασυνήθιστη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Συρία κίνηση των ΗΠΑ μαρτυρεί την σταθερή στροφή που φαίνεται να υπάρχει στην πολιτική των ΗΠΑ στην Συρία. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις στο προάστειο Al-Sayyida Zainab στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή σε 12 περίπου άτομα και τραυμάτισαν άλλα ακόμη.
"Αυτή η τρομοκρατική πράξη αποδεικνύει για άλλη μια φορά την απανθρωπιά και βαρβαρότηταόλων όσων κάνει η ISIS και όλα όσα αυτή σημαίνει," ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρμπι σε δήλωσή του το Σάββατο.
Φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ καταδικάζουν δημόσια τρομοκρατικές επιθέσεις που στρέφονται εναντίον Αλεβήδων και χριστιανών, που θεωρούνται ότι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσσαντ. Η σημασία του γεγονότος γίνεται μεγαλύτερη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ δεν καταδίκασαν ούτε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ταρτούς και στην πόλη Τζάμπλε, που στοίχισαν την ζωή σε 150 αθώους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα.
Όλα δείχνουν ότι έχουμε μία σημαντική στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον έχουν αντιληφθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή η κατάρρευση του καθεστώτος Άσσαντ θα είχε ως συνέπεια την σχεδόν πλήρη επικράτηση στη Συρία των πλέον ακραίων ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, του Τρομοκρατικού Ισλαμικού Κράτους (προτιμούμε την προσθήκη στον τίτλο του της λέξης «Τρομοκρατικό») και της Αλ-Κάιντα (στην έκδοση της «Αλ-Νούσρα»), καθώς οι υπόλοιπες «μετριοπαθείς» ισλαμιστικές οργανώσεις όχι μόνο δεν θα είχαν την δύναμη να επιβληθούν, αλλά και οι ίδιες δεν έχουν πείσει για την μη τρομοκρατική τους υπόσταση.
Αν τα γεγονότα αυτά συνδυαστούν με την σταθερή απόσταση που κρατούν οι ΗΠΑ από τον κύριο υποστηρικτή των τρομοκρατικών Ισλαμιστικών Οργανώσεων της Συρίας Τούρκο ηγέτη Ταγίμπ Ερντογάν και το φανερό άδειασμα της Ισλαμιστικής Τουρκίας στο θέμα του Κουρδικού κατά την επιχείρηση στο Μαντζίμπ, ίσως μπορούμε να ελπίζουμε σε μία αμεσότερη και δικαιότερη επίλυση του Συριακού.
Βέβαια όλος ο ελαφρά σκεπτόμενος κόσμος διερωτάται: χρειάστηκαν 5 χρόνια σκληρού εμφυλίου πολέμου και πάνω από 300.000 νεκροί για να καταλάβουν οι ΗΠΑ μία πραγματικότητα που θα καταλάβαινε και ο πλέον αδαής παρατηρητής του Συριακού εμφυλίου; http://tilegrafima.gr