“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Το Τουρκικό Ελικόπτερο εκτός από Πραξικοπηματίες Κουβαλά και Παγίδες … – Χρειάζεται Τεράστια Προσοχή

Όλη αυτή η φιλολογία και οι διάφορες απόψεις περί του ποιος οργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία είναι απόλυτα σεβαστές, βέβαια θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολη την περίπτωση όλο αυτό να το είχε στήσει ο Ερντογάν, ίσως στην πιο τραβηγμένη περίπτωση, να το άφησε να εξελιχθεί υπό την στενή παρακολούθηση της ΜΙΤ, όμως αυτό θα φανεί από την εξέλιξη των γεγονότων. Πάντως και εμείς ίσως στην θέση του Ερντογάν να το αφήναμε να εξελιχθεί όταν θα μαθαίναμε ποιοι άσχετοι πάνε να το οργανώσουνε, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να μην αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο, που δύσκολα το αναλαμβάνεις.

Δεν ακούσαμε βέβαια ακόμα σενάρια ότι και το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να ήτανε στημένο για να φανεί ποιοι είναι με τον Γκιουλέν και στην Ελλάδα … Όμως τα πραγματικά γεγονότα, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι ξεκάθαρα, έγινε πραγματικό πραξικόπημα, ήτανε κάκιστα σχεδιασμένο και ακόμα χειρότερα εκτελεσμένο, όχι γιατί θέλανε να αποτύχει αλλά επειδή όσοι ασχολήθηκαν ήταν εξαιρετικά ανίκανοι … και μόνο ότι ο αρχηγός του κινήματος είναι κάποιος πρώην νομικός σύμβουλος και όχι κάποιος πολύπειρος διοικητικός αξιωματικός τα λέει όλα … Τώρα για το ελικόπτερο σίγουρα κάποιοι βρήκανε αυτό τον τρόπο να δραπετεύσουν και δεν το έχει οργανώσει ο Ερντογάν … Αυτοί λοιπόν βρήκανε σαν πιο προσιτή λύση την Ελλάδα κυρίως για να κερδίσουνε χρόνο με τις διαδικασίες και να προσπαθήσουνε ενδεχομένως να διαπραγματευτούν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο την μη έκδοση τους. Εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να μην αναλάβει όλη την ευθύνη μόνη της αλλά να μπλέξει στο παιχνίδι της έκδοσης και άλλους πιο ισχυρούς παράγοντες …

Δηλαδή όλη η κατάσταση είναι πολύ λεπτή και πρέπει να επιλυθεί άμεσα και με το καλύτερο διπλωματικό τρόπο διότι κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους.

Θεωρούμε ότι, το ελικόπτερο σαν ένα στρατιωτικό μαχητικό πρέπει να επιστραφεί αμέσως  στην Τουρκία. Όσο για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών όλα θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, αφού δηλαδή ζητηθεί επίσημα η γνώμη του και πάρει συγκεκριμένη θέση. Επίσης θα πρέπει άμεσα το θέμα να τεθεί τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στην ΕΕ καθόσον η Ελλάδα αποτελεί μέλος όλων αυτών των Οργανισμών και κάθε ενέργεια της θα έχει γενικότερο αντίκτυπο και προεκτάσεις.

Μέσα βέβαια σε όλα αυτά δεν πρέπει να μείνει στην άκρη και ο σοβαρός προβληματισμός που προκύπτει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η νομική υπόσταση του θέματος, για τα οποία θα πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι οργανισμοί και να προκύψει μια κοινή θέση. Ταυτόχρονα κερδίζει το χρόνο που θέλει η Ελλάδα χωρίς να διακινδυνεύσει με γρήγορες μονομερείς αποφάσεις που ενδεχομένως να την οδηγήσουν σε περιπέτειες. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη παρόμοια παραδείγματα που ζητήθηκε άσυλο από στρατιωτικούς σε γειτονικές χώρες στο παρελθόν, όμως η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ίσως να είναι και μοναδική, οπότε θα απαιτήσει μεγάλη προσοχή και λεπτούς χειρισμούς, η Ελλάδα δεν έχει πάντως το βάρος και δεν την εξυπηρετεί διπλωματικά να πάρει μια απόφαση από μόνη της …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή: http://www.pentapostagma.gr