“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ιουστίνος: “Πάσχουμε από ιστορική αμνησία, γίναμε ρεζίλι σε αγγέλους και ανθρώπους”

Να αντισταθούν και να μην προδώσουν την πίστη και τα ιδανικά τους προέτρεψε τους πιστούς ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, που συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην ομώνυμη ιερά μονή, που βρίσκεται στη γενέτειρα του αγίου, στο χωριό Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.
Ο κ. Ιουστίνος χοροστάτησε στον εσπερινό την παραμονή της εορτής του πατρο-Κοσμά. Αναφέρθηκε με ζέση στη ζωή και τη δράση του αγίου, καθώς, όπως τόνισε, από μικρό παιδί μεγάλωσε ακούγοντας για τον Κοσμά τον Αιτωλό από τον μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη. Ο ποιμενάρχης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς αναφέρθηκε στη ζωή, στις διδαχές και στην προσφορά του αγίου Κοσμά στους σκλαβωμένους ραγιάδες. Ιδιαίτερα τόνισε την αγάπη και την αλληλεγγύη που έδειχνε προς όλους και κυρίως στους έχοντες ανάγκη.

«Ιδρυσε σχολεία, τόσα όσα το σημερινό υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ιδρύσει, και ανέπτυξε ένα κοινωνικό έργο, που όμοιό του δεν μπορεί να παραχθεί σήμερα» είπε και αναφέρθηκε στη σημερινή Παιδεία λέγοντας: «Βγάλαμε από τα σχολεία μας τον πατρο-Κοσμά και τον λησμονήσαμε και στη θέση του βάλαμε κουλτουριάρηδες που επηρεάστηκαν τάχα από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, ο οποίος στηρίζεται στη δύναμη του ανθρωπίνου προσώπου και όχι στον ένθεο διαφωτισμό που στηρίζεται στην πίστη στον Θεό. Για αυτό ο άγιος Κοσμάς πέρασε στα αζήτητα του νεοελληνικού κράτους».

Ο κ. Ιουστίνος προέτρεψε τους πιστούς να αντισταθούν και να μην προδώσουν την πίστη και τα ιδανικά τους γιατί, όπως ανέφερε, «οι Νεοέλληνες έχουμε υποστεί μια ασθένεια που λέγεται ιστορική αμνησία ή ιστορική επιλεκτική μνήμη. Θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία μας με βάση τις δικές μας ιδεοληψίες και έχουμε γίνει ρεζίλι και στους αγγέλους και στους ανθρώπους».

Θ.Χ.

http://www.dimokratianews.gr