“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Κανένας Τούρκος Πρόεδρος δεν είχε πάει στην Ελλάδα για 65 χρόνια – Γιατί λοιπόν τώρα; Τι λένε οι Αμερικανοί

Θ.Π.: Με την χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας επιβεβαιώθηκαν  πλήρως τα λόγια του Πατροκοσμά του Αιτωλού και του Αγίου Παϊσίου για την υφαλοκρηπίδα, αφού ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά θέμα για τις αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών νησιών δηλ. για τα «εξαμίλια». Τώρα ας περιμένουμε να δούμε και την «Καταιγίδα» που έρχεται….
Ο αμερικανικός τύπος τονίζει με έμφαση σήμερα  ότι ο Ερντογάν  ήρθε στην Ελλάδα στην ουσία για επίδειξη δύναμης και σε αντίθεση με τον προκάτοχο του πριν 65 χρόνια αυτός θέλει να αλλάξει τα…..σύνορα.
Ο Τούρκος πρόεδρος που είχε  επισκεφθεί την Ελλάδα το 1952   Celal Bayar, προώθησε την συμφωνία για την τελική οριοθέτηση  των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Αλλά ο κ. Ο Ερντογάν με την επίσκεψη του έθεσε την προοπτική μια νέας  εδαφικής «ισορροπίας» μεταξύ τους, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα η οποία στην ουσία μας προειδοποιεί για «καταιγίδες» στο Αιγαίο στο οποίο ο νέος Σουλτάνος ζητά πιθανόν «μικρονήσους, βραχονησίδες και ότι άλλο του «καπνίσει» .

Ο Τούρκος ηγέτης  δεν απαίτησε μόνο με ιταμό τρόπο   την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά απείλησε λέγοντας  ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στο οποίο τα πάντα «πρέπει να οριοθετηθούν με δικαιοσύνη», προετοιμάζοντας την Αθήνα για ..πολεμικά επεισόδια.

Ο ίδιος  είπε μάλιστα στην συνέντευξη του στον κ.Παπαχελά :

«Η Τουρκία έχει μερικά λογικά προβλήματα, ας πούμε με τις αποστάσεις μεταξύ των (ελληνικών)  νησιών ( από την τουρκική ενδοχώρα) και δεν μπορεί να ανεχθεί να περιορίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα της.»

Κοινώς ο Ερντογάν έδωσε τελεσίγραφο με τις νέες  τουρκικές απαιτήσεις και αμφισβητήσεις, οι οποίες είτε θα μπουν  σε διάλογο για  να υποχωρήσει η Ελλάδα ή θα έχουμε «πολλά και διάφορα» .

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από  65 χρόνια , όταν συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ελλάδας, αναφέρει η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα NY TIMES.

Ο ίδιος έχει επισκεφθεί  δύο φορές τη χώρα ως πρωθυπουργός, αλλά η πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος  ήρθε σε μια εποχή διπλωματικής απομόνωσης για την Τουρκία.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Γιατί επισκέπτεται τώρα ο Τούρκος  πρόεδρος;

«Η επίσκεψη Ερντογάν είναι η πρώτη από Τούρκο αρχηγό κράτους από την  μακρά «περίοδο  μέλιτος των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, που διήρκεσε από το 1930 έως τις αρχές του 1950,» δηλώνει ο Cagaptay,  διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η  θέση του προέδρου  Ερντογάν, μετά το  δημοψήφισμα τον Απρίλιο, είναι πολύ  διαφορετική από εκείνη των προκατόχων του. Οι προηγούμενοι Τούρκοι πρόεδροι ήταν συμβολικά σημαντικοί, αλλά δεν είχαν τις εκτελεστικές εξουσίες που έχει ο κ. Ο Ερντογάν τώρα.

«Αναζητά μεγαλεία για την Τουρκία ο Τούρκος πρόεδρος. Θέλει να κάνει και πάλι την Τουρκία «Μεγάλη» , θέλει να την κάνει μια χώρα περιφερειακή υπερδύναμη , γι ‘αυτό και τώρα κατευθύνει την προσοχή του στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Cagaptay, ο οποίος πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο για τον κ. Ο Ερντογάν με τίτλο «Ο νέος σουλτάνος: ο Ερντογάν και η κρίση της σύγχρονης Τουρκίας».

Ο Fadi Hakura, διευθυντής του ινστιτούτου  Chatham House, το οποίο είναι ένα think tank που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Η σημασία της επίσκεψης  Ερντογάν βρίσκεται επίσης στο χρονοδιάγραμμα: Έφτασε σε έναν ιστορικά ανταγωνιστικό γείτονα σε μια στιγμή που η χώρα του,  η Τουρκία, είναι πλήρως απομονωμένη στο εξωτερικό.

Εκτός από μια υψηλού προφίλ δίκη στη Νέα Υόρκη, στην οποία εμπλέκεται ο ίδιος , οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί λόγω των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γερμανία και την Αυστρία, μεταξύ άλλων», κατέληξε ο ίδιος.

«Ο Ερντογάν όμως χρειάζεται ένα success story για να σπάσει τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» , δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο κ. Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ερευνητικού ισντιστούτου ΕΛΙΑΜΕΠ

Άλλοι ειδικοί πρότειναν ότι ο κ. Ο Ερντογάν κάνει περιοδεία στις βαλκανικές χώρες, αφού απέτυχε στο  σχέδιο να καταστήσει την Τουρκία… ευρωπαϊκή χώρα.

Στα 65 χρόνια τα οποία μεσολάβησαν από τότε που  ο τελευταίος πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφτηκε την Ελλάδα, οι εντάσεις κορυφώθηκαν αρκετές φορές.

Τον Σεπτέμβριο του 1955,  Τούρκοι εθνικιστές κατεδίωξαν την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη μετά από περιστατικό με έκρηξη δυναμίτη κοντά στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

«Εκείνη την περίοδο των Σεπτεμβριανών , δεκάδες χιλιάδες Νεοτούρκων περιπλανιόταν μέσα στην πόλη, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων Ελλήνων  καταστρέφοντας  εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και ανατρέποντας  αυτοκίνητα,», αναφέρει άρθρο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδα The Times του 1955, γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος .

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας χειροτέρευσαν δραματικά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, η οποία ήρθε λίγες μέρες μετά την επέμβαση κατά του  Ελληνοκύπριου  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι φοβόντουσαν μια ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, την οποία στήριζε η  στρατιωτική κυβέρνηση της Αθήνας,  η οποία με την σειρά της υποστήριζε τότε το πραξικόπημα. Περίπου 160.000 Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν στην κρίση αυτή και ενώ χάθηκαν πάρα πολλοί.

Στα τέλη Ιανουαρίου 1996, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα διεκδίκησαν την κυριαρχία δύο  Βραχονησίδων του Αιγαίου, γνωστών  ως Ίμια στην Ελλάδα και ως Kardak στην Τουρκία.

Τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν  τα νησιά, ενώ η αντιπαράθεση  μετριάστηκε  μόνο μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Ένας σεισμός που κατέστρεψε την Τουρκία στα τέλη του καλοκαιριού του 1999 προκάλεσε μια προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι μεγάλοι σεισμοί έλαβαν χώρα και στις δύο χώρες ταυτόχρονα, και προσφέρθηκε ανθρωπιστική βοήθεια και οι αντίστοιχες κοινωνίες συνεργάστηκαν», δήλωσε ο κ. Hakura, Τούρκος ειδικός.

Οι Τούρκοι και οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών είδαν μια ευκαιρία για συμφιλίωση, με τη λεγόμενη «διπλωματία του σεισμού».

«Σε Ελλάδα και  Τουρκία εξακολουθούν να διακυβεύονται πολλά σημαντικά ζητήματα , όπως αυτά της μετανάστευσης, της διαμάχης για την Κύπρο, της ενταξιακής διαδικασία ένταξης της Τουρκίας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  καθώς και οι  διαμάχες στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο που μαστίζουν  τις σχέσεις τους εδώ και χρόνια», δήλωσε ο κ. Cagaptay..

Οποιαδήποτε πρόοδος είναι εύθραυστη, δεδομένης της μακρόχρονης εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό αποδείχθηκε ευρέως όταν ο κ. Ερντογάν έθεσε την προοπτική μιας «επικαιροποίησης » της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία ορίζει  τα σύνορα της Τουρκίας με τους γείτονές της.  Η ιδέα δεν πήγε καλά με τους Έλληνες οικοδεσπότες του, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Η Τουρκία  και οι Τούρκοι θα είναι πάντα «μογγόλοι» στην καταγωγή οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν ούτε σέβονται συμφωνίες και συνθήκες παρά μόνο την ισχύ.

Τόσα χρόνια πέρασαν και δεν έμαθαν να ζουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες , με πρόσφατο παράδειγμα  την επέμβαση στην Συρία και το Ιράκ …με τις οποίες  χώρες από ότι φαίνεται « τέλειωσαν» και στρέφονται τώρα κατά του Αιγαίου.

Η σύγκρουση της Τουρκίας με την Ελλάδα θα γίνει  για τους υδρογονάνθρακες και είναι σχεδόν δεδομένη, μετά την επίσκεψη Ερντογάν και απλά αναμένουμε το πότε αυτή θα λάβει χώρα , ειδικά τώρα που «σφυρίζουν» τα δις γύρω τους από τις ενεργειακές συμφωνίες Ελλάδος και Κύπρου με εταιρείες κολοσσούς .
https://www.pentapostagma.gr