“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΠΕΡ-ταμείο, Βαυαροκρατία τοκογλύφων, Στυλίτες ΑΓΙΟΙ στο κέντρο της Αθήνας

φωτογραφία των Στυλών του Ολυμπίου Διός από το 1858 Πηγή:   iefimerida.gr
Είναι απίστευτο αλλά αληθινό. ΑΓΙΟΙ ΣΤΥΛΙΤΕΣ στο κέντρο της Αθήνας να προσεύχονται πάνω στους ΣΤΥΛΟΥΣ του Ολυμπίου Διός. Οι αρχαίες άγιες πέτρες ομίλησαν διότι εμείς σιωπαίνουμε.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Χάρις στο έμπειρο μάτι ενός Εγγλέζου ερευνητή ψηλαφούμε συγκλονιστικά πράγματα που δένουν  μέσα στην ομοιομορφία του ενιαίου ψηφιδωτού της μοναδικής μίας Ελληνικής  ιστορίας   που συνδέει το αρχαίο με το βυζαντινό και το κρίσιμο σήμερα.

Φυσικά μέσα στην αδιατάρακτη ιστορική εξέλιξη μας δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα υπερταμείο για εξόφληση εικονικών – τοκογλυφικών χρεών.

Το μεγαλείο της μοναδικής  αρχαίας κλασσικής ιστορίας μας, το πνευματικό επίσης  υπόβαθρο που στήριξε την χιλιόχρονη βυζαντινή περίοδο δεν διατιμώνται διότι είναι ανεκτίμητης αξίας και δεν υπάρχει διεθνές νομισματική μέθοδος να τα αξιολογήσει.

Όπως η βαυαροκρατία δεν είχε κανένα μέλλον έτσι και η θυγατέρα της μνημονιο-κρατία θα μείνει ορφανή .

«Η Ζορμπά παραδέχθηκε πως τα μνημεία πέρασαν στο Υπερταμείο»
«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016» παραδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, και πρόσθεσε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω». http://www.iefimerida.gr

«Όμως τα μνημεία μας είναι τόσο ζωντανά και προσεύχονται.

Ναι, προσεύχονται»

Μας εντυπωσίασε η παρακάτω ανακάλυψη διότι όλοι μας περιδιαβαίνουμε το γνωστό αυτό σημείο της Αθήνας και το καμαρώνουμε για το  κτιριακό ανάστημα του.

«Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του συγγραφέα και διδάκτορα Πολ Κούπερ, από το Νόργουιτς της Αγγλίας, ενώ ερευνούσε τον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

Λέει ο ίδιος …

«Μελετούσα τις ξεχασμένες ιστορίες των διαφόρων κατεστραμμένων μνημείων σε όλο τον κόσμο για το διδακτορικό μου, που εξετάζει το πώς άλλαξαν οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις των κατεστραμμένων αυτών μνημείων κατά τη διάρκεια των χρόνων» δήλωσε ο Πολ στο Bored Panda. «Ως μυθιστοριογράφος και συγγραφέας ιστορικής φαντασίας, τα ερείπια είναι σημαντικά στη δουλειά μου».

Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία όμως τον εξίταρε, καθώς απεικόνιζε κάτι περίεργο, ή μάλλον ασυνήθιστο, στην κορυφή των κιόνων του ναού. Ενα έξτρα κτίσμα. Τι στο καλό θα μπορούσε να είναι αυτό λοιπόν;

Ψάχνοντας επισταμένα για να ανακαλύψω τι ακριβώς συνέβαινε με αυτό το έξτρα κτίσμα βρήκα ακόμη έναν πίνακα ζωγραφικής  του ναού και περισσότερες φωτογραφίες από την ίδια σχεδόν περίοδο. Και στον πίνακα και στις φωτό απεικονιζόταν και πάλι το έξτρα κτίσμα πάνω από τους κίονες.

Απεικονίζεται ακόμη και σε πίνακες ζωγραφικής Πηγή:   iefimerida.gr

Και ψάχνοντας και άλλο, επιτέλους βρήκα την εξήγηση.

Οι χριστιανοί ασκητές γνωστοί ως στυλίτες ή «άγιοι των στύλων».

Οι στυλίτες πιστεύεται ότι ζούσαν στις κορυφές ψηλών στύλων που υποτίθεται ότι τους έφερναν πιο κοντά στον Θεό και τους αποζητούσαν ταυτόχρονα τη θεϊκή ταπείνωση, ενώ εξιλεώνονταν για τις αμαρτίες τους.

Έτσι, κάποια στιγμή μετά την καταστροφή του ναού Ολυμπίου Διός τον 3ο αιώνα και την εξέταση από τους αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα, οι στυλίτες άρχισαν  σιγά-σιγά να χτίζουν μια μικρή πέτρινη καλύβα πάνω στους κίονες του κατεστραμμένου ναού!

Στο άρθρο του  «Η δόξα της Ελλάδας», ο Αλεξάντερ Γουίλμπουρν περιέγραψε το 1922 ότι άκουσε ντόπιους να λένε για μια μεγάλη ομάδα στυλιτών που ζούσαν στην κορυφή του ναού του Ολυμπίου Διός. Μάλιστα, τους πήγαιναν φαγητό και νερό, τα οποία κατάφεραν να φθάνουν στο... καταφύγιό τους με σχοινιά και κουβάδες!

Περιγράφει μάλιστα την συνάντηση με έναν παλιό Αθηναίο, που θυμήθηκε ότι έλαβε προσφορές από ψωμιά και φρούτα για να τα στείλει στους στυλίτες του ναού του Ολύμπιου Διός, που θα κατέβαζαν καλάθια για να τα παραλάβουν.

Πότε όμως γκρεμίστηκε η... καλύβα των στυλιτών;

Μετά την Ελληνική ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έγιναν προσπάθειες τον 19ο αιώνα για να ενισχυθεί η εθνική ταυτότητα, παρουσιάζοντας ξανά το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού του παρελθόντος. Έτσι, στα μάτια των ελληνικών Αρχών, αυτή η χριστιανική προσθήκη στο ναό του Ολυμπίου Διός, έπρεπε να φύγει»  http://www.iefimerida.gr

φώτο:  iefimerida.gr

Γιατί όμως διέγραψαν το ασκητήριο από τον ναό;

Εδώ σήμερα διαγράφουν ολόκληρα κομμάτια από την ζωντανή ιστορία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ θα έκαναν εκπτώσεις στα χρόνια της βαυαβαροκρατίας του Όθωνα ;

Οι αρχαίες πέτρες μίλησαν διότι εμείς σιωπαίνουμε .

Τα μνημεία των αρχαιολογικών χώρων τα προστατεύουν στυλίτες ΑΓΙΟΙ και αυτοί δεν ξεπουλιόνται  με κανένα ταμείο.

Την Ελληνική Ιστορία την προστατεύουν ΑΓΙΟΙ.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας