“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ ΕΥΝΙΚΗ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ και ΝΕΟΝΙΛΛΗ οι σύζυγοι και τα παιδιά τους ΣΑΡΒΗΛΟΣ, ΝΙΤΑΣ, ΙΕΡΑΞ, ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΙΟΣ, ΒΗΛΗ και ΕΥΝΙΚΗ
Ηταν μια πραγματική "κατ' οίκον εκκλησία" (Α' προς Κορινθίους ιστ' 191). Οικογένεια αληθινά χριστιανική, με μια ψυχή, με μια καρδιά και το ίδιο φρόνημα. Οταν άρχισε ό διωγμός κατά των χριστιανών, ειδοποίησαν τους δύο συζύγους ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν. Τότε ό Τερέντιος και ή Νεονίλλη σκέφθηκαν να φύγουν μακριά, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους, ή να μείνουν και να περιμένουν με γενναιότητα οποιοδήποτε μαρτύριο; Οι πέντε γιοι και οι δύο θυγατέρες τους έδωσαν αποφασιστική απάντηση. Γιατί να φύγουν; Ό διωγμός είχε εξαπλωθεί παντού. Έπειτα, ή αναχώρηση τους θα ενέσπειρε τον πανικό στους εκεί χριστιανούς. Και το σπουδαιότερο, ή Εκκλησία δεν ενισχύεται από φυγάδες, αλλά από μάρτυρες και αθλητές. Ετσι, όλη ή οικογένεια αποφάσισε να μείνει σταθερή στην απόφαση της. Και όλοι μαζί, αφού ομολόγησαν το Χριστό, πέθαναν με αποκεφαλισμό.


Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ ΕΥΝΙΚΗ
Σε μια από τις κεντρικές εκκλησίες των Αθηνών, στον Αγιο Γεώργιο του Καρύτση, ανάμεσα στις άλλες εικόνες υπάρχει και μια εικόνα με την επιγραφή: «Αγία Ευνίκη». Πως βρέθηκε η εικόνα, της όχι τόσο γνωστής αυτής Αγίας μέσα σ’ αυτήν την εκκλησία; Η ιστορία της αρχίζει την πρώτη ημέρα του πολέμου του 1940, 28 Οκτωβρίου. Ο πόλεμος μας έχει κηρυχτεί. Οι Αθηναίοι έχουν γεμίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας αλαλάζοντας από ενθουσιασμό και διαδηλώνοντας την απόφασή τους, για τον ιερό «υπέρ πάντων» αγώνα. Ξαφνικά μέσα σ’ εκείνο το παραλήρημα οι σειρήνες σημαίνουν συναγερμό. Εχθρικά αεροπλάνα έχουν φανεί στον ορίζοντα. Πολλοί τρέχουν να κρυφτούν. Αλλοι καταφεύγουν στις εκκλησίες. Στον Αη-Γιώργη του Καρύτση ανάμεσα σ’ άλλους μια μεσόκοπη γυναίκα πλησιάζει τον ιερέα και τον παρακαλεί να της κάμει μια παράκληση για να νικήσουν τα ελληνόπουλα και να γυρίσουν γρήγορα στα σπίτια τους. - Και σε ποιον Αγιο θέλεις να κάμω την παράκληση, ρώτησε ο ιερέας την γυναίκα. - Στον τόπο μας, πάτερ, του απάντησε η γυναικούλα, συνηθίζαμε πάντα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές να κάμουμε παράκληση στον Αγιο που γιορτάζει αυτήν την ημέρα. - Για να δούμε, λοιπόν, ποιοί γιορτάζουν σήμερα! Και ψάχνοντας ο σεβάσμιος ιερέας το μηναίο βρήκε: «Τη αυτή ημέρα μνήμη των αγίων μαρτύρων Τερεντίου, Νεονίλλης και των τέκνων αυτών Σαρβίλου, Νιτά, Ιέρακος, Θεοδούλου, Βήλη, Φωκά και Ευνίκης....». - Πως είπατε, πάτερ μου; Ευνίκη; Ρώτησε με απορία η γυναίκα. - Ναι Ευνίκη. Γιατί ρωτάς με τόση απορία; - Να δεν καταλαβαίνετε, πάτερ μου, τι όνομα είναι αυτό. Είναι όνομα σημαδιακό. Ευνίκη, δηλαδή καλή νίκη. Θα νικήσουμε, πάτερ μου, καταλαβαίνετε; Κάνετέ μου, λοιπόν, μια παράκληση στην Αγία Ευνίκη. Μια περίεργη ανατριχίλα είχε περάσει το σώμα της άγνωστης γυναίκας και του σεβάσμιου ιερέα. Ναι, δεν ήταν χωρίς σημασία το όνομα αυτό της Αγίας Ευνίκης. Προμηνούσε καθαρά την έκβαση του ιερού μας αγώνα. Και χωρίς ο αγαθός λευίτης να πει άλλη λέξη γύρισε προς το ιερό της εκκλησίας και έκανε, την πιο κατανυκτική παράκληση της ζωής του. Πέρασαν από τότε τέσσερα χρόνια. Μετά το θρίαμβο του στρατού μας στην Αλβανία, ήρθε η φοβερή κατοχή. Κι’ ύστερα, ξανάλαμψε το φως της λευτεριάς στην πατρίδα μας. Ήρθε πάλι η 28η Οκτωβρίου. Η πρώτη ελεύθερη μεγάλη επέτειος του ιστορικού μας ΟΧΙ. Και η γυναίκα που την πρώτη μέρα του πολέμου είχε κάνει την παράκληση μέσα στον ναό του Αη-Γιώργη του Καρύτση στην Αγία Ευνίκη να δώσει την νίκη στην πατρίδα μας, δεν το ξέχασε. Έστειλε ένα μεγάλο ηλεκτρικό λαμπτήρα των πεντακοσίων κηρίων με την παράκληση ν’ ανάβεται στις 28 Οκτωβρίου για την Αγία Ευνίκη. Αλλά και ο σεβάσμιος ιερέας, που όλη αυτή η ιστορία του είχε κάνει βαθειά εντύπωση δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Παράγγειλε κι’ έφτιαξαν την εικόνα της Αγίας που βρίσκεται μέχρι σήμερα στον Ναό. Και με ενέργειές του έγραψαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους την ακολουθία της, που ψάλλεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου στον Αγιο Γεώργιο τον Καρύτση. Ένα από τα τροπάρια της ακολουθίας αυτής είναι και το εξής:

«Ελλήνων οι παίδες εν χαρά της Παρθενομάρτυρος Ευνίκης μνήμην την εύσημον πανηγυρίσωμεν. Αύτη γαρ την νίκην ημίν την περίβλεπτον κατά των πολεμίων δεδώρηται, ταις προς τον Κύριο ιεραίς αυτής δεήσεσι και καθείλεν αυτών τα φρυάγματα».

http://www.eortologio.gr/data/bios.php/?id=588