“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

«Οἴμοι μέλαινα ψυχή…»

"Οἴμοι μέλαινα ψυχή! ἕως πότε τῶν κακῶν οὐκ ἐκκόπτεις; ἕως πότε τῇ ῥαθυμίᾳ κατάκεισαι; τί οὐκ ἐνθυμῇ τὴν φοβερὰν ὥραν τοῦ θανάτου; τί οὐ τρέμεις ὅλη τὸ φρικτόν Βῆμα τοῦ Σωτῆρος; ἆρα τί ἀπολογήσῃ, ἢ τί ἀποκριθήσῃ; τὰ ἔργα σου παρίστανται πρὸς ἔλεγχόν σου· αἱ πράξεις σου ἐλέγχουσι κατηγοροῦσαι. Λοιπὸν ὦ ψυχή, ὁ χρόνος ἐφέστηκε· δράμε, πρόφθασον, πίστει βόησον· Ἥμαρτον Κύριε, ἥμαρτόν σοι, ἀλλ᾽ οἶδα Φιλάνθρωπε τὸ εὔσπλαγχνόν σου· ὁ ποιμὴν ὁ καλός, μὴ χωρίσῃς με, τῆς ἐκ δεξιῶν σου παραστάσεως, διὰ τὸ μέγα σου ἔλεος." (Δοξαστικὸν τῶν Ἀποστίχων την Κυριακή της Απόκρεω. Ἦχος πλ. δ’.)
Αδελφοί η σημερινή Κυριακή δεν ενδείκνυται για να τρομάξουμε και να φοβίσουμε τον κόσμο αλλά είναι από μόνη της  μεγάλη και φοβερή καθώς είναι αφιερωμένη στη μέλλουσα Κρίση και την δεύτερη παρουσία του Κυρίου.
Και εμείς τι κάνουμε; Βλέπουμε τα σημεία των καιρών ή διαβάζουμε μόνο τα σημεία του ουρανού; (….καὶ πρωΐ· σήμερον χειμών· πυῤῥάζει γὰρ στυγνάζων ὁ οὐρανός. ὑποκριταί, τὸ μὲν πρόσωπον τοῦ οὐρανοῦ γινώσκετε διακρίνειν, τὰ δὲ σημεῖα τῶν καιρῶν οὐ δύνασθε γνῶναι; Ματθ. 16,3)

Τα πάντα συναινούν στο ότι έρχεται το τέλος αυτού του Ψευτορωμαίικου που έλεγε ο Άγιος Κοσμάς που σηματοδοτεί το τέλος της αμαρτίας αυτού του πλάνου αιώνα.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε εάν αυτό θα γίνει ανώδυνα ή επώδυνα. Εάν δηλ. θα υπάρχει πραγματική μετάνοια ή θα συνεχισθεί η αμετανοησία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα δε σημεία των καιρών πάρα πολλά…

Μας μίλησαν γι αυτά οι Άγιοι Πατέρες και τα ζούμε σήμερα.

Μας εξαθλίωσαν οικονομικά και μας έκαναν πένητες.

Χάσαμε άδικα ανθρώπους σε φωτιές πλημμύρες και σεισμούς.

Χάσαμε και την εθνική και την θρησκευτική μας ταυτότητα και γίναμε πολυπολιτισμικοί για να μην μας πουν ρατσιστές.

Χάνουμε οσονούπω και την χώρα μας καθώς στα Ελληνοτουρκικά δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα χωρίς να αντιδρά κανείς.

Και τώρα ο ακρογωνιαίος λίθος. Βρίσκεται προ των θυρών της χώρας μας η θανατηφόρος νόσος του κοροναϊού. Είναι θέμα χρόνου να μολυνθούμε και να αρχίσουμε να πεθαίνουμε. Είμαστε άραγε έτοιμοι γι αυτό;

Στην Ιταλία ακυρώθηκαν τα δαιμονικά Καρναβάλια γιατί η ατμόσφαιρα μυρίζει Θάνατο, εμείς άραγε θα τα κάνουμε;

Γερόντισσες με χάρισμα ομιλούν περί άνοιγμα των σφραγίδων της αποκάλυψης.

Αγιορείτες πατέρες απευθύνονται προς τους ιερείς των ναών και ομιλούν περί Λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων. Ιδιαίτερα των Ιερών Εικόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και των Αγίων και Ιαματικών Μεγαλομαρτύρων Παντελεήμονος και Βαρβάρας αλλά και των υπολοίπων Αγίων που θεραπεύουν ασθένειες.

Όλα δείχνουν ότι είμαστε πλέον στα έσχατα.

Η Παναγία η Πορταϊτισσα όμως «μίλησε» ανήμερα της περυσινής εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, του Αγίου εκείνου που θεραπεύει τις λοιμώδεις ασθένειες, κουνώντας ρυθμικά την κανδήλα της μπροστά από την εικόνα της που βρίσκεται έξω από την παλαιά είσοδο του μοναστηριού των Ιβήρων.

Θαύμα μεγάλο και αδιαμφισβήτητο, καθώς κανένα φυσικό φαινόμενο, ούτε αέρας ούτε τίποτε άλλο θα μπορούσαν να κουνήσουν αυτήν την μεγάλη και βαριά κανδήλα, η οποία βρίσκεται προστατευμένη μέσα σε ερμητικά κλειστή κρύπτη.

Η Παναγία η Πορταϊτισσα «μίλησε» από το ίδιο σημείο όπως και παλαιότερα για να μας πει ξανά ότι:  «δεν ήλθα εδώ για να με φυλάγεται εσείς αλλά δια να σας φυλάγω εγώ και στην παρούσα αλλά και στην μέλλουσα ζωή»

Μήπως τελικά ήρθε η ώρα της δικής μας ατομικής κρίσης για το πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, ανήμερα της Κυριακής της Απόκρεω δηλ. της μεγάλης Κρίσης του Κυρίου;

Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλουμε από τους Ναούς τις Άγιες και Θαυματουργές Εικόνες και να κάνουμε Λιτανείες για βοήθεια ή θα περιμένουμε μέχρι να δούμε στους δρόμους νεκρούς ανθρώπους σαν τα πτηνά του ουρανού λόγω λιμών και λοιμών;

Ο Άγιος Παϊσιος είχε πει πως “μόνο όταν ο Παντοκράτωρ θελήσει θα πέσει η αυλαία

Ο Άγιος Ουρανός σήμερα αποφάσισε ότι δεν πάει άλλο με αυτή την αμαρτία και θα δώσει σύντομα την οριστική λύση. Ας ετοιμασθούμε λοιπόν διότι φαίνεται πως θα είναι πολύ επώδυνη.

Καλή Σαρακοστή και Καλή Μετάνοια

Θηβαίος Πολίτης