“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Όταν η ΚΙΝΑ πατήσει φρένο οι υπόλοιποι θα εκσφενδονίζονται από τα παράθυρα;

Φώτο από https://esquire.com.gr
Το  χέρι που θα ρίξει χαστούκι στο παγκόσμιο σύστημα της ανομίας , σηκώθηκε και παίρνει φόρα. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ποιος  τοκογλύφος θα έχει όρεξη να νοιάζεται για την διάσωση προβληματικών χωρών με το αζημίωτο φυσικά (βλ. Ελλάδα)  όταν στις χώρες τους θα χάνουν το πάτωμα κάτω από τα πόδια τους;   Συστήνουν ψυχραιμία ενώ οι κυβερνήσεις  φαίνεται να δείχνουν πανικοβλημένες.
Γράφει ο Δρ . Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πριν λίγο η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για διασπορά  ειδήσεων (μαζική υστερία)  όσο αναφορά την πρόσφατη επιδημία του φονικού αυτού ιού  που ξεκίνησε από την πρώτη. Ας πούμε ότι έχουν δίκαιο αλλά το να κλείνει η σύμμαχος και φίλη της Κίνας, η  Ρωσία τα ανατολικά σύνορα της στην Μογγολία και να απαγορεύει τις αεροπορικές πτήσεις, αυτό δείχνει ότι κάτι σοβαρό τρέχει.
Αν φυσικά η κινεζική κομμουνιστική κουλτούρα της λογοκρισίας δώσει καθαρές εικόνες απολογισμών για την διασπορά αυτού του ιού , μπορεί κάτι να καταλάβουμε.

Μια φορά αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν ούτε παίζει σαν πρώτη είδηση παγκοσμίως εδώ και ένα μήνα και απ ότι φαίνεται θα επιταθεί αυτό.

Τελικά αυτός ο φονικός ιός τι είναι; βιολογικό όπλο , ένας ενδημικός ιός εποχικής γρίπης, οικονομικό όπλο, παγκόσμιο φόβητρο για να εξυπηρετήσει σκοτεινά σχέδια , είναι ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ;

Ότι και να είναι , είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ λόγω της πιο ποικιλόμορφης διαστροφής που έζησε ο πλανήτης μας.

Όμως κάποιοι μέσω του ιού αυτού μας ετοιμάζουν εκπλήξεις.

Παγκόσμιο ΚΡΑΧ αν μέχρι τον Μάρτιο δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία του κοροναϊού;

Οι λοιμωξιολόγοι μένουν κατάπληκτοι με την μολυσματικότητα αυτού του ιού.

Σε λίγες εβδομάδες, ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα έχει ξεπεράσει την επιδημία SARS του 2003 στη χώρα.

Οι αεροπορικές εταιρίες χάνουν χρήματα εν γνώσει τους με σκοπό να περιοριστεί η επιδημία.

Μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες όπως οι Air Canada, American Airlines, British Airways, Delta, Lufthansa και Qatar Airways έχουν ήδη αναστείλει όλες τις πτήσεις προς και από την ηπειρωτική Κίνα έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή και περισσότερο.

Φυσικά υπάρχουν κάποιοι που περισσότερο ενδιαφέρονται για τα χρήματα τους και όχι τόσο για τους αθώους  που χάνονται.

Ενδεικτικά
«Ο κορωναϊός θα μπορούσε να κοστίσει την οικονομία της Κίνας 60 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το τρίμηνο.»  Laura He , CNN Business https://edition.cnn.com/2020/01/31/economy/china-economy-coronavirus/index.html?fbc

Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΙΟΣ και το πετρέλαιο. Πως όλα σχετίζονται μεταξύ τους.

«Οι παραγωγοί πετρελαίου αρχίζουν να αισθάνονται τον αντίκτυπο του νέου κοροναϊού, καθώς ο τελευταίος συνεχίζει να εξαπλώνεται. Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες πρέπει πλέον να λάβουν δραστικά μέτρα για να αποφύγουν μια δυνητικά καταστροφική επίπτωση στις τιμές.

Η αρχική αντίδρασή τους, πάντως, μοιάζει με εκείνη μιας ανάστατης μυρμηγκοφωλιάς, τα μέλη της οποίας κινούνται με ξέφρενη βιασύνη προς όλες τις κατευθύνσεις, εν μέσω μιας εμφανούς έλλειψης συντονισμού. 

Μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι υπόλοιποι μεγάλοι εταίροι του στην παραγωγή πετρελαίου είναι ότι δεν έχουν ακόμη ιδέα για το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχουν απέναντί τους

Η Κίνα είναι - μακράν - η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει αργό το μπλοκ του OPEC+, με τους μεγάλους παραγωγούς του Περσικού Κόλπου να είναι οι πλέον ευάλωτοι

Οι απαγορεύσεις πτήσεων προς την Κίνα από πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways και η Delta Air Lines, καθώς και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Κινέζους τουρίστες θα επηρεάσουν τη χρήση καυσίμων και σε άλλες περιοχές, ιδίως στις γειτονικές προς την Κίνα χώρες, που προτιμώνται ως τουριστικοί προορισμοί για οργανωμένα γκρουπ εκδρομέων.

Και ακολουθούν οι αλυσιδωτές συνέπειες. Η μικρότερη ζήτηση από τους τελικούς χρήστες σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση από τους διυλιστές. Τα μεγάλα κρατικά κινεζικά εργοστάσια διύλισης μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τη δραστηριότητά τους κάτω του 70% για να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης, σύμφωνα με σημείωμα της συμβουλευτικής για ζητήματα του κλάδου του πετρελαίου JLC, ενώ η δραστηριότητα σε ανεξάρτητα ιδιωτικά διυλιστήρια στην ανατολική επαρχία Shandong της Κίνας ενδέχεται να μειωθεί ακόμη και κάτω του 50%.» Του Julian Lee  https://www.capital.gr https://www.capital.gr

Ο τουρισμός πάει περίπατο και όλοι οι κλάδοι που έχουν σχέση με αυτόν ;

«Στην Gold Coast, η οποία είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Αυστραλία, οι κινέζοι ταξιδιώτες είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύτιμη αγορά εισερχόμενων επισκεπτών, δαπανώντας 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 .

Συνολικά, η Αυστραλία υποδέχθηκε 9,4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019. Από αυτούς, 7,96 εκατομμύρια προέρχονταν από την Κίνα και συνεισέφεραν 21,95 δισεκατομμύρια δολάρια (32,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δαπάνες.»

ΙΟΓΕΝΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ και στην Οικονομία;

«Οι Οίκοι αξιολόγησης "ζητούν" παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών για τον κοροναϊό

Οι συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού, παρότι αυτός έχει – μέχρι στιγμής – χαρακτηριστικά επικινδυνότητας υγείας πολύ μικρότερα εκείνων του Sars, αξιολογείται ως πολύ πιο επικίνδυνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τους Οίκους αξιολόγησης. 

Βασικό στοιχείο αυτής της διαφοράς είναι ότι η κινεζική οικονομία "βαραίνει” πλέον (το 2019) πολύ περισσότερο στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας απ’  ότι η κινέζικη οικονομία το 2003 (επιδημία Sars) εκτίμηση της DBRS η οποία "υιοθετεί” την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρέμβουν για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των οικονομιών και ειδικά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη στην Κίνα, πέραν της απομόνωσης περιοχών όπως της Ουχάν, έχει διαταχθεί το προσωρινό κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που αφορούν σημαντικές περιοχές της οικονομίας της χώρας. 

Σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης  DBRS, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είναι πολύ πιθανό πλέον να υποχρεωθεί να επεκτείνει τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης πολύ πέρα από τα όρια της απόφασης στα τέλη του 2019 να αυξήσει έμμεσα την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κίνας με κάτι περισσότερο από 400 δισ. δολ. ήτοι περίπου όσα "ξοδεύει” και η Fed μετά την κρίση του περασμένου Σεπτέμβρη. 

Για τον Οίκο Fitch οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά θα είναι περισσότερο σοβαρές στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Κίνα αλλά και διεθνώς. 

Για τη Moody's οι εκτιμήσεις πέραν των άλλων επισημαίνουν την ήδη αυξημένη τάση πτωχεύσεων οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν από την εξάπλωση του κοροναϊού.» αποσπάσματα από το άρθρο του Γ.Αγγέλη  https://www.capital.gr

Για το τέλος όλων αυτών των παράδοξων που συμβαίνουν και φαίνεται να απεργάζονται ισχυρά σοκ για την παγκόσμια οικονομία, η οποία μπορεί να ακολουθήσει εθνικούς δρόμους απομονωτισμού, δηλ. να κλειστούν τα έθνη στο καβούκι τους.

Τότε ποιος  τοκογλύφος θα έχει όρεξη να νοιάζεται για την διάσωση προβληματικών χωρών με το αζημίωτο φυσικά όταν στις χώρες τους θα χάνουν το πάτωμα κάτω από τα πόδια τους;  

Αδελφοί να σκεφτούμε σοβαρά τι εννοούσε ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ο Αιτωλός όταν προφήτευε τα γνωστά σε όλους μας;

«θα έρθει πρώτα ένα ψευτορωμαίικο , μην το πιστέψετε , θα φύγει πίσω»

«θα σας ρίξουν παρα πολύ (χρήματα), θα ζητήσουν να το πάρουν, αλλά δεν θα προλάβουν»

«θα σας βάλλουν δυσβάστακτο φόρο αλλά δεν θα προλάβουν»

Τι έλεγε ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός;

«θα τραβήξει πίσω το διεθνές , πετρελαικό κεφάλαιο…..;»

Απ ότι φαίνεται το  χέρι που θα ρίξει χαστούκι στο παγκόσμιο σύστημα της ανομίας, σηκώθηκε και παίρνει φόρα. 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το να φοράμε μάσκες προστασίας προσώπου αυτή την περίοδο στα ΜΜΜ και στους χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα και δεν αερίζονται καλά δεν φαίνεται να μοιάζει με υπερβολή, αλλά επιτακτική ανάγκη κυρίως για τα ευαίσθητα άτομα.