“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Όταν εμφανίσθηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός στην Αγιά Σοφιά και έστειλε το Σταυραναστάσιμο Μήνυμα (8 Δεκ.2013) (Ενημερωμένο)

Γράφαμε τότε αδελφοί στις 8 Δεκεμβρίου 2013:
«Αναγνώστης μας απέστειλε  σημερινές φωτογραφίες από την Αγία Σοφία οι οποίες ελήφθησαν μέσω της κάμερας www.earthcam.com
Κατά την λήψη των φωτογραφιών αυτών που έγινε γύρω στο μεσημέρι εμφανίσθηκε στην εξωτερική τοιχοποιία της Αγίας Σοφίας  ένας σχηματισμός σε σχήμα σταυρού. Δείτε τις εικόνες αυτές όπως ακριβώς ελήφθησαν  και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα !!!»


Την Κυριακή στις 8 Δεκεμβρίου 2013 ΚΥΡΙΑΚΗ  Ι' ΛΟΥΚΑ είχε διαβασθεί στους Ιερούς Ναούς το ευαγγέλιο με την «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΎΠΤΟΥΣΑΣ» από τον Κύριο την οποία ακολούθησε η αντίδραση του Αρχισυναγωγού που δεν μπόρεσε να κρύψει τη ζήλεια του, και γεμάτος αγανάκτηση άρχισε να διαμαρτύρεται: Έξι μέρες μπορούμε να εργαζόμαστε, φώναξε. Αυτές τις εργάσιμες ημέρες να έρχεστε να θεραπεύεστε, κι όχι το Σάββατο. Ο Κύριος όμως βλέποντας τη φοβερή υποκρισία και το φθόνο του Αρχισυναγώγου, τον ξεσκέπασε μπροστά σε όλους: Υποκριτή, του λέει. Ο καθένας σας την ημέρα του Σαββάτου δεν λύνει το βόδι του ή το γαϊδουράκι του από τη φάτνη και δεν το πηγαίνει να το ποτίσει; Και το κάνει αυτό χωρίς να θεωρείται παραβάτης της αργίας του Σαββάτου. Αυτή όμως η γυναίκα, που είναι κόρη του Αβραάμ και την έδεσε ο σατανάς με τέτοια αρρώστια, ώστε να μην μπορεί να σηκωθεί όρθια δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια, δεν έπρεπε να θεραπευτεί την ημέρα του Σαββάτου; Κι ενώ τα έλεγε αυτά ο Κύριος, ντροπιάζονταν όλοι οι αντίθετοί του και ιδιαιτέρως ο Αρχισυνάγωγος.

(Λουκ. ιγ’ 10-17  καὶ ἰδοὺ γυνὴ ἦν πνεῦμα ἔχουσα ἀσθενείας ἔτη δέκα καὶ ὀκτώ, καὶ ἦν συγκύπτουσα καὶ μὴ δυναμένη ἀνακῦψαι εἰς τὸ παντελές...”)

Αυτά λοιπόν αδελφοί έλεγε το ευαγγέλιο εκείνης της Κυριακής 8 Δεκ. 2013 το οποίο μιλούσε για τον φθόνο και την υποκρισία που παραλογίζει και εξευτελίζει τους ανθρώπους, που διαλύει οικογένειες, φιλίες και καταστρέφει ψυχές. 

Το δε Αναστάσιμο απολυτίκιο που ακούσθηκε εκείνη την Κυριακή ήταν αυτό του βαρέως ήχου «† "Κατέλυσας τω Σταυρώ σου τον θάνατον.." 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ (ήχος Βαρύς) «Κατέλυσας τῷ Σταυρῷ σου τὸν θάνατον…»

http://epanastasilae.blogspot.gr/2013/12/blog-post_2099.html


Και πάμε στο σήμερα αδελφοί,  7 χρόνια μετά ο Θεός μας βρίσκει να είμαστε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση μέσα στο φθόνο και την υποκρισία. Ο Θεός μας έδειξε το σημάδι του αλλά εμείς δεν το καταλάβαμε.

(Μαρκ. η’ 34 – θ’ 1 “Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι…”)

Αυτήν την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ στους Ιερούς Ναούς δεν θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και δεν θα υπάρχει Θεία Κοινωνία για τους πιστούς. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα τώρα αδελφοί  αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας αμαρτίας και της δικής μας αμετανοησίας.    

Στο ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής ο Κύριος μας ζητάει να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, να σηκώσουμε τον Σταυρό μας και να τον ακολουθήσουμε. Μέχρι του σημείου να περιφρονήσουμε ακόμη και το θάνατο.

«Συννέκρωση μὲ τὸν Χριστὸ καὶ ἄρση τοῦ σταυροῦ, σημαίνει νὰ ἀγωνιζόμαστε μὲ ταπείνωση καὶ πίστη καὶ ἐλπίδα γιὰ νὰ κάνουμε πάντα τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ στὴ ζωή μας, νὰ ἀποδεχόμαστε τὶς θλίψεις, τὶς δοκιμασίες, τὶς ἀσθένειες, ποὺ στέλνει ὁ Κύριος γιὰ τὴ σωτηρία μας. Νὰ σηκώνουμε λοιπὸν καὶ τὸν ἑκούσιο σταυρό, δηλαδὴ νὰ ἀγωνιζόμαστε μὲ τὴ δική μας θέληση τὸν πνευματικὸ ἀγώνα, μὲ νηστεία, προσευχή, ἐλεημοσύνη, συγχωρητικότητα, ταπείνωση, ἀγάπη, καὶ νὰ γινόμαστε ἔτσι νεκροὶ πρὸς τὰ πάθη καί, ταυτόχρονα, νὰ δεχόμαστε μὲ ὑπομονὴ καὶ εὐχαριστία τὶς ἀκούσιες θλίψεις στὴ ζωή μας, ὡς ἐρχόμενες μὲ τὴν Πρόνοια τοῦ Θεοῦ, γιὰ τὴν κάθαρση καὶ τὸν ἁγιασμὸ τῆς ἀθάνατης ψυχῆς μας. Καὶ πάντα νὰ ἀποβλέπουμε στὸν Λυτρωτή, ποὺ σήκωσε τὸν βαρύτερο ἀπ’ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους Σταυρὸ γιὰ τὴ σωτηρία μας.»

Δεν είναι τυχαίο αδελφοί μου που αυτήν την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως όπου δεν θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και δεν θα υπάρχει Θεία Κοινωνία για τους πιστούς, είναι να ακουστεί πάλι το ίδιο απολυτίκιο του βαρέως ήχου όπως και τότε "Κατέλυσας τω Σταυρώ σου τον θάνατον.."

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ (ήχος Βαρύς) «Κατέλυσας τῷ Σταυρῷ σου τὸν θάνατον…»

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παρμένοι από την πασχαλινή ακολουθία, «Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).  "π. Αλεξάνδρου Σμέμαν"

Αδελφοί η Εκκλησία μας είναι ζωντανή και μας μιλάει και όποιος δεν την ακούει δεν ακούει τον ίδιο τον Θεό.

Διερχόμαστε τώρα τὴν ἁγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή, περίοδο κατεξοχὴν μετανοίας. Ἂς τὴν ἐκμεταλλευθοῦμε, ἂς τὴν ἀξιοποιήσουμε πνευματικά. Ἂς ἐκζητήσουμε τὸν Θεό, καὶ ἂς προσπέσουμε στὸ ἔλεος καὶ τὴν εὐσπλαχνία Του.

ΈΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΟΙ

ΑΛΛΆ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

ΑΜΗΝ

Θηβαίος Πολίτης

20/03/2020