“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

☦ Η ΕΙΚΌΝΑ ΤΟΥ ΡΑΚΌΒΙΤΣ ΤΗΣ ΑΓΊΑΣ ΘΕΟΤΌΚΟΥ

Στην εκκλησία προς τιμήν της Γεννήσεως της Αγίας Θεοτόκου στο χωριό Ρακόβιτσι υπάρχει μια θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού που ονομάζεται «Ρακόβιτσι». Όπως πολλές άλλες εικόνες, πήρε το όνομά του από τον τόπο κατοικίας του - το χωριό Ρακόβιτσι.
Ο παρακάτω θρύλος έχει διατηρηθεί για την εμφάνιση της θαυματουργής εικόνας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Μόλις ο Άγιος Θεοτόκος εμφανίστηκε σε έναν ντόπιο ιδιοκτήτη γης με το όνομα Μοκκρέσκι σε ένα ονειρικό όραμα και διέταξε να βρει την εικόνα της στο ποτάμι. Το επόμενο πρωί, μαζί με τον υπηρέτη του, πήγε στο υποδεικνυόμενο μέρος και είδε την εικόνα της Παναγίας να αιωρείται κατά μήκος του ποταμού ενάντια στο ρεύμα. Ο γαιοκτήμονας δέχτηκε την εικόνα και έκτισε μια εκκλησία απέναντι από το σημείο όπου είχε σταματήσει. Η κατασκευή αυτού του ναού χρονολογείται από το 1748, πράγμα που σημαίνει ότι η εμφάνιση της θαυματουργής εικόνας μπορεί να αποδοθεί σε αυτή τη στιγμή.
Το εικονίδιο που βρέθηκε ήταν μικρό σε μέγεθος και ήθελαν να το μεγεθύνουν. Η εικόνα συνοδεύτηκε με τιμές στο κέντρο της λιθουανικής επισκοπής, στην οποία ανήκε ο Ρακόβιτς, στην πόλη του Βίλνο. Εκεί, από την αποκαλυφθείσα εικόνα, ζωγραφίστηκε ένα μεγάλο αντίγραφο, το οποίο ήταν διακοσμημένο με ασημένια ρόμπα με επιχρυσωμένο φωτοστέφανο γύρω από τα πρόσωπα της Αγίας Θεοτόκου και του Βρεφικού Ιησού Χριστού. Μεταφέρθηκε στο Ρακόβιτσι και τοποθετήθηκε σε ειδική θήκη εικονιδίων, πρώτα σε μια παλιά ξύλινη εκκλησία και στη συνέχεια σε μια νέα πέτρινη εκκλησία που χτίστηκε το 1876 με κυβερνητικά κεφάλαια. Δεν έχουν διατηρηθεί πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχικά αποκτηθέντος εικονιδίου.
Μετά τις προσευχές μπροστά από τη ζωγραφισμένη εικόνα της Παναγίας, οι άνθρωποι άρχισαν να δέχονται θεραπείες, η εικόνα δοξάστηκε ως θαυματουργή. Διατηρημένες πληροφορίες για την ύπαρξη του χρονικού βιβλίου, το οποίο περιέγραψε περιπτώσεις βοήθειας γεμάτης χάρη στη Μητέρα του Θεού. Στα χρόνια των δύσκολων καιρών και της αναταραχής, το βιβλίο χάθηκε. Αλλά μαρτυρίες για τη θαυματουργή βοήθεια της Αγίας Θεοτόκου σώζονται μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της αθεϊστικής εξουσίας, ο ναός δεν έκλεισε, παρά την τοποθεσία κοντά στο σχολείο και το δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν αποδεικτικά στοιχεία για τη μεσολάβηση της Αγίας Θεοτόκου.
Ο εορτασμός προς τιμήν της εικόνας του Ράκοβιτς της Μητέρας του Θεού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Αυγούστου μ.Χ. Τέχνη.
Το ποτάμι, στο οποίο εμφανίστηκε η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Θεοτόκου, στέγνωσε, αλλά στη θέση της θαυματουργής εμφάνισης άρχισε να ρέει μια πηγή. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα παρεκκλήσι και ένα πηγάδι με ιερό νερό.

Όλγα Μπορισένκο