“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

☦Ο παλιατζής κι ο ασπριτζής...

Είναι μερικοί άνθρωποι που δεν πετούν τίποτε ! Αν πας στο σπίτι τους θα συναντήσεις μια απίστευτη ακαταστασία . Και κάποια δωμάτια αποθήκες, πλημμυρισμένα στην κυριολεξία από διάφορα  αντικείμενα! Όλα για εκείνους μοιάζουν χρηστικά ! Από ένα κουτί για μπισκότα, ένα  κεσεδάκι από γιαούρτι , ένα μπουκάλι από γάλα.

Σου λένε : Κάπου θα χρειαστεί ! Τους λες : Ένα , δυο το καταλαβαίνω , αλλά τόσα πολλά , στοίβες ;

-Ας τα εκεί να βρίσκονται …σου απαντούν ! Κάποιοι λένε πως είναι αυτό μια πτυχή ενός μετακατοχικού συνδρόμου, για εκείνους που έζησαν την ανέχεια και τις πολυποίκιλες στερήσεις στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής,  αλλά και αργότερα στα χρόνια της φτώχειας …Εν μέρει έχουν δίκιο καθώς η πλειονότητα αυτών που τίποτα δεν πετούν ανήκει σε εκείνη την τόσο δοκιμασμένη γενιά ! Όπως όμως καταλαβαίνετε,  δεν θα αναλύσουμε σήμερα αυτήν την πτυχή του εν λόγω συνδρόμου ! Θα την χρησιμοποιήσουμε όμως για μια ιερή αναγωγή !

Έχουμε και εμείς μέσα μας αδελφοί μου μια αποθήκη ! Η ψυχή μας , ο νους μας , το υποσυνείδητο όπως διατείνονται οι ειδικοί …Το μέρος του συνειδητού το οποίο αναπτύσσει δράσεις εκτός του πλαισίου της άμεσης , της ορατής αντίληψης . Συνήθως αυτό το μέρος, στην πορεία της ζωής μας καλύπτεται από ένα νέφος λήθης , λησμονιάς ! Όμως κάποιες στιγμές, ό,τι έχει αποθηκευτεί , βγαίνει στην επιφάνεια και είναι αυτό που τότε μας καθοδηγεί και μας χαρακτηρίζει,  πολλές φορές εκπλήσσοντας τους άλλους αλλά κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό!

Και συνταρασσόμαστε όταν ενώ είμαστε ήρεμοι και γαλήνιοι εν μέσω Θείας Λατρείας μας προσβάλλουν ανίεροι , αισχροί και βλάσφημοι λογισμοί ! Σίγουρα στην αποθηκούλα μας υπάρχουν κάποια άχρηστα αντικείμενα ! Εικόνες εφάμαρτες από τα παλιά, σαρκικές, σαρκολατρικές παραστάσεις , αισχρές ταινίες , δύσοσμα διαβάσματα , ανέκδοτα που κάποτε  προκάλεσαν μεν το γέλιο και την ευθυμία των γύρω μας,  αλλά φαύλα και διαστροφικά εμπνευσμένα πήραν την θέση τους στα ράφια των …αποθηκών μας ! 

-Μα εγώ τα έχω ξεχάσει , τα έχω απορρίψει  όλα τούτα ! Γιατί συνεχίζει ο πόλεμος; Τόσες εικόνες , τόσοι λογισμοί μιαροί ;  Αδελφέ μου , ταλαίπωρε εαυτέ μου η απάντηση είναι ότι η αποθήκη σου θέλει συνεχώς  καθάρισμα ! Ό, τι το παλιό να πεταχτεί! Παλιατζή έχεις ;

Φοράει πετραχήλι αυτός ο παλιατζής ! Όλα τα παλιά συγχωρεί ! Δεν αφήνει τίποτα ! Όλα τα αγοράζει ! Και πληρώνει καλά ! Με το τίμιο αίμα του Χριστού μας , εξαγοράζει και εκείνος ο ευλογημένος Του διάδοχος ό,τι παλαιό και άχρηστο ! Χρειάζεσαι όμως κι ασπριτζή ! Γιατί η αποθήκη σου , ναι μεν άδειασε , μα έχει μαζέψει πολύ βρωμιά ! Έχει ποτίσει η λέρα και το ακάθαρτο ! Και αυτά δεν φεύγουν με ένα πέρασμα ! Χρειάζεται πολλές φορές το λευκό να περάσει από πάνω τους για να σβηστούν …Ξανά και ξανά ως την τελευταία σου αναπνοή ! Σου έχω νέα όμως! Εκείνος ο παλιατζής είναι συνάμα και ασπριτζής ! Δυο σε ένα που λέμε ! Ή καλύτερα …όλα σε ένα ! Με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος να έρθει η λυτρωτική κάθαρση  ! Ο παλιατζής κι ο ασπριτζής περιμένουν να τακτοποιήσουν του νου και της ψυχής τις αποθήκες! Να γεμίσουν έπειτα εκείνες από το καθαρό και το χαροποιό ! Όλα τα παλιά να κάνουν καινούρια !

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή