“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

☦ Πώς σώζεται ο άνθρωπος

Οι προφήτες, οι απόστολοι και οι θείοι Πατέρες έγραψαν στα άγια βιβλία για τη δύναμη που έχει η μετάνοια και πως μπορεί ο άνθρωπος να σωθεί, όταν μετανοήσει ειλικρινά.

Όλες οι εντολές που βρίσκονται στα ιερά κείμενα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο ν' απαλλαγεί από τα πάθη του και να μπει στον δρόμο της σωτηρίας.

Η σωτηρία μας είναι μεγάλη υπόθεση. Η μεγαλύτερη απ' όλες. Τί να κάνουμε, είπε ο Κύριος, όλα τ' αγαθά της γης, αν χάσουμε την ψυχή μας;

Η ψυχή μας αξίζει περισσότερο απ' όλο τον κόσμο. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε στην καρδιά μας τον φόβο του Θεού και να προχωράμε στη ζωή αυτή με σύνεση και προσοχή.

Προσοχή σε όλα και ιδιαίτερα στα σαρκικά πάθη, που κατατρώνε την ψυχή μας. Τα Σόδομα τα κατέστρεψε ο Θεός γιατι οι άνθρωποι ήσαν μόνο ''σάρκες'' και δεν υπήρχε μέσα τους τίποτε το πνευματικό.

Ήσαν γεμάτοι από πνευματική ακαθαρσία και γι' αυτό τους αποστράφηκε ο Θεός. Για την πορνεία μόνο ενός ανθρώπου θανατώθηκαν σε μια ώρα είκοσι πέντε χιλιάδες Ισραηλίτες.

Από ποια αιτία ξέπεσε και ο γίγαντας Σαμψών, που από την κοιλιά της μητέρας του ήταν αφιερωμένος στον Θεό; Εμόλυνε το σώμα του με την πορνεία και παρέδωσε τα μέλη του στην αμαρτία.

Ύστερα απ' αυτό, τον εγκατέλειψε ο Θεός, τον έπιασαν και δεμένο τον παρέδωσαν στους εχθρούς. Το ίδιο έπαθε ο προφήτης και βασιλιάς Δαβίδ, από τον οποίο έλαμψε ο Χριστός.

Για να μην προσέξει, μόνο για μια στιγμή, δελεάστηκε από την ομορφιά μιας γυναίκας και έπεσε στο φοβερό αμάρτημα της μοιχείας. Γι' αυτό και ο Θεός τον τιμώρησε.

Ο Δαβίδ όμως μετανόησε με δάκρυα για το σοβαρό αυτό αμάρτημα και ο Θεός τον συγχώρεσε. Με όλα αυτά πρέπει να καταλάβεις, ότι ο Θεός δεν κάνει εξαιρέσεις που τιμωρεί όλους, άσχετα αν αυτοί είναι προφήτες, ιερείς, κριτές, άρχοντες και άλλοι αγιασμένοι άνθρωποι, προορισμένοι να φανερώσουν το όνομά Του στους ανθρώπους.

Ο Θεός δεν εκδικείται, αλλά τιμωρεί με παιδαγωγικό τρόπο, ώστε ο άνθρωπος να καταλάβει το σφάλμα του, να συνέλθει, να ξυπνήσει από την αμαρτία και να ζητήσει το έλεός Του.

Απ' όλα αυτά μπορείς να καταλάβεις ότι και τους αγίους τιμωρεί ο Θεός, όταν παραβαίνουν τις εντολές Του. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ γράφει ότι ο Θεός δεν υπολογίζει ούτε γέροντες, ούτε νέους, για να δείξει μ' αυτό ότι γνήσιοι και αγαπημένοι του είναι όσοι έχουν μέσα τους τον θείο φόβο και ζουν με ευλάβεια, σύμφωνα με το θέλημά Του.

Άγιοι για τον Θεό είναι εκείνοι που τηρούν τις εντολές Του και έχουν καθαρή συνείδηση. Αυτοί που περιφρονούν τις εντολές του Θεού, τους περιφρονεί και ο ίδιος ο Θεός, τους αποστρέφεται και παίρνει τη χάρη Του απ' αυτούς.

''Η Άσκηση στη Ζωή μας''

Είκοσι κείμενα για την Ορθόδοξη Πνευματική Ζωή

βασισμένα στους Ασκητικούς Λόγους του Αββά Ισαάκ του Σύρου, έκδοση της Ι. Μ. Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής, 2006, σελ. 61 - 66.

353agios