“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

☦ Άγιον Όρος - Μάθημα ταπεινώσεως!

Πριν από αρκετά χρόνια, την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το παλιό ημερολόγιο, ήμουν για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ιβήρων, στο Άγιον Όρος. Στις 5.30 μ.μ. θα άρχιζε η μεγάλη αγρυπνία στην Παναγία Πορταΐτισσα, που διαρκεί μέχρι το πρωί της επομένης ημέρας, περίπου 15 ώρες! Καθόμασταν στον εξωτερικό χώρος της Ι. Μονής, δίπλα στην μεγάλη πύλη εισόδου και περιμέναμε να αρχίσει η αγρυπνία. Μια ομάδα ιεροψαλτών έκανε πρόβες με βυζαντινούς ύμνους. Σε κάποια στιγμή ήρθε ένας μοναχός (γεροντάκι) της Ιεράς Μονής και είπε στους ιεροψάλτες:

"Για ψάλτε να σας ακούσω κι εγώ ".  Τότε αυτοί άρχισαν με το "τεριρέμ" και ο παππούλης τους φώναξε:" Σταματήστε τα τεριρέμ! Να πείτε ύμνους για την Παναγία "! Αυτοί ξαφνιάστηκαν αλλά άρχισαν σχεδόν αμέσως να ψάλλουν τους ύμνους. Τότε ο παππούλης είπε στον χοράρχη τους αυστηρά" Μην κουνάς τα χέρια σου, εδώ ήρθες να υμνήσεις την Παναγία "! Επικράτησε για λίγο σιωπή και ο μοναχός τους είπε να συνεχίσουν! Μόλις ξεκίνησαν για τρίτη φορά, η φωνή του γέροντα ακούστηκε δυνατή και αυστηρή: " Ταπεινά, πιο ταπεινά! Στην Παναγία ψάλλετε"! Τότε όλοι παρακολουθούσαν άφωνοι τι θα ακολουθήσει γιατί ομολογουμένως είχαμε σοκαριστεί από αυτό που βλέπαμε! Ο καλός παππούλης όμως, έχοντας δώσει το μάθημα που ήθελε, άφησε την αυστηρότητα και τους είπε χαμογελώντας με αγάπη: " Ελάτε, ψάλετε! Η ψαλμωδία σας είναι ωραία! Εγώ γέρος είμαι, μη με παρεξηγείτε "! Αργότερα έμαθα ότι τον είχαν φέρει από πολύ μικρό παιδάκι στο Άγιον Όρος και τον αφιέρωσαν στην Παναγία! Δεν βγήκε ποτέ στον κόσμο για εβδομήντα και πλέον έτη και είχε την παρρησία να δώσει ένα μάθημα ταπεινώσεως, όχι μόνο στους ιεροψάλτες, αλλά και σε όλους μας! Να έχουμε την ευχή του!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής - Εκπαιδευτικός

(Παναγία Πορταΐτισσα, η θαυματουργή εικόνα με τις 14 κανδήλες! Δεν βγαίνει ποτέ από την Αθωνική Πολιτεία, γιατί υπάρχει η φοβερή παράδοση ότι τότε το Άγιον Όρος θα καταστραφεί! )