“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

☦ Ποτέ δεν είναι αργά ! Σπάσε τον καθρέφτη !

Στο Όρος,  στα περισσότερα κοινόβια,  σε σκήτες και κελλάκια, θα συναντήσεις πολλά θαυμάσια,  που θα καταγραφούν ανεξίτηλα μέσα σου .

Κάτι που μόλις το πρωτοαντιληφθήκαμε, μας  μίλησε αλησμόνητα, ήταν το γεγονός ότι σε πάρα πολλές από αυτές τις εστίες του ασκητισμού και της ησυχίας,  δεν υπάρχουν καθρέφτες! Σαν να μην χρειάζονται διόλου αυτά τα καθρεφτίσματα, αυτοί οι αντικατοπτρισμοί της όψης σου εκεί…

Στην αρχή σου φαίνεται πολύ παράξενο ! Μπορούμε να πούμε ότι σε ενοχλεί κιόλας !

Σπεύδεις αφενός να αναλογιστείς τις πρακτικές χρησιμότητες που θα χρειαστεί να στερηθείς και αφετέρου, να ψάξεις να βρεις τι είναι αυτό που εξυπηρετείται με αυτήν την περίεργη έλλειψη!

Πνευματικός ο λόγος που οι ευλογημένοι ησυχαστές έχουν αμέτρητα χρόνια να αντικρίσουν την όψη τους . Έχουν ξεχάσει την μορφή τους . Αν την δουν σήμερα σε μια φωτογραφία , ναι μοιάζει απίστευτο , δεν θα την αναγνωρίσουν . Γιατί στην όψη τους λαχταρούν να αποτυπώνεται ο Χριστός . Έτσι για αυτούς που στερούνται τον καθρέφτη , καθρέφτης τους είναι το πανίερο πρόσωπό Του ! Εκείνον λαχταρούν και ποθούν !

Αναζητούν λοιπόν τους δικούς τους καθρέφτες στα πανάχραντα και χαριτόβρυτα εκτυπώματά Του , στην αλήθεια του Ευαγγελικού Του λόγου , στους βίους των γνησίων φίλων Του , στο πρόσωπο της Υπερευλογημένης Παναγίας Μητέρας Του Θεοτόκου , στην διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και στα Ιερά τους συγγράμματα , σε πνευματικούς αναβαθμούς Θεοφωτίστων  γραφίδων . Καθρέφτες της ψυχής τους,  που διψάει και πεινάει αξεδίψαστα και ακόρεστα το Φως το αιώνιο !

Εμείς αδελφοί μου συναμαρτωλοί πως τα πάμε με τον καθρέφτη μας ; Με το αυτοείδωλό μας ; Περιφρονούμε την αποκρουστική αντανάκλαση ενός αυτοκαταστροφικού  εγώ και ενός ολέθριου αυτεξουσίου,  ή συνεχίζουμε να κοιτάζουμε δίχως σταματημό μια επίπλαστη και τόσο προσωρινή ωραιότητα ;

Ψάχνουμε και εμείς να βρούμε άλλου είδους καθρέφτες αθάμπωτους και  αλέρωτους,  που θα φανερώσουν την πολλές φορές θλιβερή αλήθεια της ψυχής μας ; Και όταν αυτό συμβεί,  τον κρατάμε εκείνον τον καθρέφτη ή δίνουμε μια και τον θρυμματίζουμε σε χίλια κομμάτια; Ακόμα και έτσι , αρκεί ένα ελάχιστο  τμήμα , ένα τόσο δα κομμάτι γυαλιού που πολλά θα αποκαλύψει ! Γονάτισε και παρ το στα χέρια σου αυτό το κοφτερό θρύμμα ! Και ξανακοίτα μέσα του και βρες την ξεχασμένη και αιώνια ωραιότητα της ψυχής σου !

Ένα μικρό βιβλίο, λιγοσέλιδο με πολλά φανερώματα έστειλε με την χάρη του Θεού στην εκπομπή μας ένας αδελφός ! «Ποτέ δεν είναι αργά» ο τίτλος του ! Του συγγραφέα μόνο τα αρχικά πάνω-πάνω : Χ .Φ .

-Δεν θες να ακουστεί το όνομά σου αδελφέ μου ;

- Όχι ! Μόνο αυτό το Χ.Φ. , με την ελπίδα πως κάποτε στον Ουρανό θα αποκρυπτογραφηθεί ως Χριστού Φίλος!

Λόγια απλά ! Δεν είναι απλό το να σαι απλός είπε τόσο εύστοχα  κάποιος ! Λόγια ανυπόκριτης αγάπης! Με νοιάξιμο αληθινό και υπακούοντας στην Ιερή υποχρέωση του καθενός και ετέρους διδάξαι ... ( Β' Τιμοθέου 2,2) ! Έστω και σε έναν να φανερωθεί το αληθινό νόημα αυτής της ζωής! Ο μοναδικός δρόμος για την σωτηρία ! Έστω την ενδεκάτη ώρα ! Ποτέ δεν είναι αργά ! 

Το εκδίδει σε χιλιάδες αντίτυπα και το μοιράζει δωρεάν ! Να καθρεφτιστούν μέσα του ψυχές! Έστω μία! Η πνευματική ελεημοσύνη ! Πόσο σπουδαία ! Αν γίνεται βέβαια με τρόπο που να ευαρεστεί τον Θεό ! Μα αυτό θα το μάθουμε κάποτε , όταν θα σταθούμε απέναντί Του ! Στα αποκαλυπτήρια της αθάνατης  ψυχής μας ! Στο μόνο διαυγές της καθρέφτισμα !

Νώντας Σκοπετέας

Τριώδιο 2021

Απόσπασμα από Ομότιτλή εκπομπή

Αναρτήθηκε από Νώντας Σκοπετέας/Εν τω φωτί σου οψόμεθα φως στις Τρίτη, Φεβρουαρίου 16, 2021