“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

“Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ” !!!

«Σθεναρή αντίσταση Μέρκελ στην επίθεση γοητείας»
Τη «σθεναρή αντίσταση» της Ανγκελα Μέρκελ στην «επίθεση γοητείας» του Α. Σαμαρά επισημαίνουν αρκετά διεθνή ΜΜΕ στα σχόλιά τους για το χθεσινό ελληνογερμανικό ραντεβού. Αν και τονίζουν ότι η γραμμή της Γερμανίας παραμένει ίδια («συνεχίστε με την εφαρμογή του προγράμματος») αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι η τελική έκβαση της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο είναι ότι η «Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη»
Στο Βερολίνο συγκρούστηκαν δυο πραγματικότητες, η γερμανική και η ελληνική, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Suedeutsche Zeitung, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, η καγκελάριος όμως μάλλον του…έκοψε την φόρα.
«Ο Σαμαράς υπόσχεται αποτελέσματα» γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt, σχολιάζοντας παράλληλα τις διαφορετικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν οι δυο ηγέτες για να αποτιμήσουν την συνάντηση: «εποικοδομητική» την περιέγραψε ο Α. Σαμαράς, «έντονη συζήτηση» την χαρακτήρισε η Α. Μέρκελ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτό στην διπλωματική αργκό, μεταφράζεται ως «διάσταση απόψεων». Ο λόγος που η καγκελάριος επέλεξε τις συγκεκριμένες λέξεις, προσθέτει η Welt, ήταν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί «τοξικών δηλώσεων» Γερμανών αξιωματούχων. «Η Μέρκελ παραμένει αυστηρή μετά την συνάντηση» εκτιμά η Bild, αποφαινόμενη ότι η καγκελάριος ήταν μεν ευγενική, αλλά σκληρή επί της ουσίας και ότι δεν εντυπωσιάστηκε από την «επίθεση γοητείας» του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η γαλλική Figaro, εκτιμά πως η Γερμανία δεν άφησε περιθώρια στην Ελλάδα και ότι η Μέρκελ, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και του συνασπισμού της, αρνήθηκε να παραχωρήσει περαιτέρω βοήθεια στην Αθήνα, δίχως χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά από την Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα το περιθώριο να αναπνεύσει, μεταδίδει το BBC, συμπληρώνοντας πως η καγκελάριος επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.
Στο ίδιο πνεύμα και το άρθρο της Wall Street Journal που τιτλοφορείται: «Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα». Η σημερινή (σσ: της Παρασκευής) συνάντηση στο Βερολίνο, ήταν το πρώτο πραγματικό βήμα- εδώ και μήνες- για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος στον «σωστό δρόμο», γράφει η εφημερίδα, αλλά όπως επισημαίνουν αναλυτές που επικαλείται η WSJ, χρειάζεται ακόμη να διανυθεί πολύς δρόμος προτού ανακτήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την εμπιστοσύνη των δανειστών -ιδιαίτερα της Γερμανίας- αλλά και των αγορών.
Τέλος, η ερμηνεία των Financial Times για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο και τη γερμανική στάση είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη».  
ethnos