“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Bloomberg: Μικρόκοσμος Πολιτικής Προστασίας η ΔΕΗ !!!

Πρώτο θέμα ήταν σήμερα στην ιστοσελίδα του Bloomberg η ΔΕΗ και συγκεκριμένα οι αντοχές της στα οικονομικά και στην κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρισμό. Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων τον κ. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ, τα ορυχεία λιγνίτη και την αντίσταση στις προσπάθειες αναδιαμόρφωσης της αγοράς ενέργειας. Το Bloomberg σημειώνει ότι ο κ. Φωτόπουλος έχει στο γραφείο του πορτραίτα του Τρότσκι και του Λένιν, τα οποία προφανώς αποτελούν "ανάθεμα" για ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τονίζει ότι "θα κάνουμε το θέμα της ΔΕΗ ένα αίτημα για όλους τους Έλληνες". Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η ΔΕΗ είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πως έφτασε σε αυτό το σημείο η χώρα μας, καθώς την χαρακτηρίζει ως ένα "μικρόκοσμο πολιτικής προστασίας, ειδικών συμφερόντων και εξάρτησης από τον ξένο δανεισμό". Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις του Στέφανου Μάνου, ο οποίος υπογραμμίζει πως "η ΔΕΗ έχει μια πολύ ισχυρή εργατική ένωση η οποία μέχρι τώρα αντιστάθηκε στις αλλαγές. Η κυβέρνηση χρειάζεται μια καθαρή στρατηγική για το τι θέλει να κάνει στην ενέργεια εν γένει και με την εταιρεία συγκεκριμένα. Ακόμα δεν έχω δει ενδείξεις περί αυτού".
Ένα ακόμα στοιχείο για το οποίο γίνεται λόγος είναι η αντίσταση της ΔΕΗ στις οδηγίες της Ε.Ε. όσον αφορά την εκμετάλλευση του λιγνίτη και την ηλεκτροπαραγωγή. Ο κ. Φωτόπουλος εξηγεί σε παλαιότερη συνέντευξη ότι "δεν θεωρούμε την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες ως μια επένδυση και συμβολή στη χώρα. Οι μόνοι νικητές είναι οι ιδιώτες".
Το Bloomberg παραθέτει και ένα ιστορικό για την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ, καταλήγοντας με τη δήλωση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με έναν οργανωμένο τρόπο". energia