Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ αύξησε τν παρουσία του στην περιοχή για να καθησυχάσει τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους. Πολεμικά πλοία και αεροπλάνα αναπτύχθηκαν προσωρινά στις χώρες-μέλη της περιοχής κ εντατικοποιήθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις.
"Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία και στη Ρουμανία ενισχύονται καθώς και η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στη Βαλτική, τη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα", δήλωσε ο Γκερασίμοφ σε διάσκεψη για τν Αμυνα στη Μόσχα.
"Η ένταση, η επιχειρησιακή και η πολεμική ετοιμότητα των συμμαχικών στρατευμάτων ενισχύεται κοντά στη ρωσική μεθόριο. Υπό αυτές τις συνθήκες... πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιποίνων", είπε ο ίδιος.
Η Ρωσία ανησυχεί για την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας των 28 χωρών προς την ανατολική Ευρώπη και τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας επηρεάστηκε εν μέρει από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Η κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία την Κυριακή διοργανώνει προεδρικές εκλογές, που θεωρούνται κομβικής σημασίας για την εύθραυστη δημοκρατία της, έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη δυτική συμμαχία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Τον περασμένο μήνα, το ΝΑΤΟ ανέστειλε τν πολιτική και στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Όμως παρά την ένταση στις σχέσεις Μόσχας-ΝΑΤΟ με αφορμή την ουκρανική κρίση, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε πρόσφατα ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει την αποστολή πολυάριθμων μάχιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.
newscity1.net