“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Να προετοιμαστούμε τώρα, η επόμενη Ελληνοτουρκική κρίση δεν θα αργήσει

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Όσοι ψύχραιμα αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών αισθάνονται δικαιωμένοι. Τα εύσημα ανήκουν στους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων οι οποίοι για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι έχουν αντίληψη και απόψεις πολλές φορές πιιο προωθημένες ακόμη και από τους διπλωμάτες. Η “πολεμική αναμέτρηση” που πάρα πολλοί ανέμεναν -κι εύχονταν;- να ξεσπάσει αποφεύχθηκε και η κρίση έκλεισε με τελευταίο πλάνο την θερμή χειραψία Σαμαρά-Σίσι-Αναστασιάδη στο Κάϊρο μετά από τις ανακοινώσεις για την ΑΟΖ. Το άρθρο της Τζουμχουριέτ λέει πολλές αλήθειες. 

Στους τίτλους τέλους γράφτηκε το ταξίδι Νταβούτογλου στην Αθήνα το οποίο θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Κανείς δεν παραβλέπει ότι αυτή θα είναι προσωρινή. Και ότι η επόμενη κρίση που η Τουρκία θα αναζητήσει θα είναι χειρότερη. 

Γι΄ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σοβαρά.

Οι επιδιώξεις της Άγκυρας γνωστές και επικίνδυνες. Οι πιέσεις που μπορεί να ασκήσει -και στρατιωτικά- δεδομένες. Το θέμα είναι εμείς να είμαστε έτοιμοι. Είμαστε; 

Όχι όσο θα ΄πρεπε. Και δεν θα ξεκινήσουμε από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Γιατί κι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αν προηγηθεί το βασικό ζητούμενο: σύμπνοια και καθαρή συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή . Σιγά την διαπίστωση θα πείτε και θα ΄χετε δίκιο. Αλλά βλέπει κάποιος να υπάρχει η διάθεση έστω για κάτι τέτοιο;

Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ήδη συναντηθεί ,συζητήσει και συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί ποιες είναι οι θέσεις ,οι επιδιώξεις και κυρίως οι “κόκκινες γραμμές” μας σ΄ όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα. Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Βαγγέλης Βενιζέλος να επικαλείται…απόρρητο για να αποφευχθεί σύσκεψη αρχηγών! Είναι δυνατόν πρωθυπουργός χώρας να πηγαίνει σε μια σημαντική συνάντηση όπως αυτή στο Κάϊρο και να μην έχει συζητήσει με τους πολιτικούς του αντιπάλους τι θα πει και τι θα υποστηρίξει; Είναι από την άλλη δυνατό η αντιπολίτευση -η αξιωματική κυρίως- να έχει “βολευτεί” με το επιχείρημα ότι “αφού δεν μας φωνάζουν τι να κάνουμε”; Ας βρει τρόπο να προκαλέσει την κλειστή κι απόρρητη συζήτηση. Πολιτικά θα κερδίσει.

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης υπήρχε διάχυτη η άποψη και ο φόβος ότι στο τραπέζι μαζί με τα δανεικά κάποιοι θα θέλουν να μας βάλουν ενέχυρο εθνικά θέματα. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα έχουν εκφράζει την άποψη ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Καιρός να το δείξουν και στην πράξη . Δεν αναμένουμε να δούμε την φωτό του Καϊρου μετά από σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα. Να κουβεντιάσουν και να συνεννοηθούν ακόμη και χωρίς να το δημοσιοποιήσουν αν αυτό είναι το θέμα τους για την Εθνική Άμυνας και την Εξωτερική Πολιτική. Για την Εθνική Πολιτική για να το πούμε σύντομα.

Χρόνος δεν υπάρχει δυστυχώς. Καλό είναι λοιπόν να μην χρονοτριβούμε άλλο. Η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση δεν θ΄ αργήσει.