“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Διαστάσεις παίρνει η τραγωδία του Norman Atlantic

Στους 10 έφτασε ο αριθμός των νεκρών του μοιραίου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα καθώς έπλεε στα στενά του Οτράντο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι αγνοούμενοι μπορεί να φτάσουν τους 40.

Ο προηγούμενος απολογισμός -δια στόματος της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας, Roberta Pinotti- έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 427 διασωθέντες. Στον κατάλογο των επιβαινόντων, μαζί με τα 56 μέλη του πληρώματος, περιλαμβάνονταν συνολικά 478 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό, η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζεται αν και η επιχείρηση για την εκκένωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

Αργά το απόγευμα 44 Έλληνες διασωθέντες μεταφέρθηκαν από το Μπάρι στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Αντιφατικές οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων

Στο μεταξύ, αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Στέλεχος της εταιρείας που είχε μιλήσει νωρίτερα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για 471 επιβαίνοντες (418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα) και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.

Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επικαλούμενο νωρίτερα το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης rcc που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, ανέφερε, ότι διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα από το Norman Atlantic.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού ανέφερε ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή που έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία με τη λίστα των διασωθέντων, με αυτή που έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Dow Jones Newswires: 80 από τους διασωθέντες δεν ήταν στην αρχική λίστα

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires εκπρόσωπος του ιταλικού ναυτικού δήλωσε πως περίπου 80 από τους διασωθέντες δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική λίστα του πλοίου με τους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες. Το πρώτο σήμα του υπουργείου είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα.

Στον κατάλογο των επιβαινόντων σύμφωνα με την ιταλική πλευρά περιλαμβάνονται 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 είναι επιβάτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Ιταλίας, Maurizio Lupi, 427 άνθρωποι διασώθηκαν. O Lupi είπε ότι 427 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ξηρά ή σε άλλα πλοία. Στον κατάλογο των επιβαινόντων περιλαμβάνονταν 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 επιβάτες, όμως ο υπουργός σημείωσε ότι ο αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Σε κάθε περίπτωση "είναι πολύ πρόωρο" να μιλάμε για αγνοούμενους, επέμεινε ο υπουργός. Εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. "Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το πλοίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει κοντά στις Αλβανικές ακτές σε απόσταση 5 με 6 ναυτικών μιλίων και κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Σύμφωνα με μέλος σκάφους που βρίσκεται στο σημείο, στο πλοίο δεν βρίσκεται κανένα μέλος του πληρώματος και οποιαδήποτε απόπειρα για ρυμούλκηση αν θα πραγματοποιηθεί θα γίνει με το πρώτο φως της ημέρας και μόνο με άδεια των ιταλικών αρχών που φέρεται να επιμένουν για τη μεταφορά του σε ιταλικό λιμάνι.

Αυτή την ώρα στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί Ιταλοί επιθεωρητές προκειμένου να διερευνήσουν τους χώρους του πλοίου για τυχόν αγνοούμενους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας από τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα που θα αντικατασταθούν σταδιακά από δύο ελικόπτερα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα NH- 90 του Στρατού Ξηράς, δύο ελικόπτερα S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το S- 70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Στην Κέρκυρα, παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων, υπό τον διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.

Ο υπ. Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης νωρίτερα αποκάλυψε ότι στις 27/12 όταν και αναχώρησε το πλοίο από την Πάτρα συνελήφθησαν 9 περίπου άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν σε αυτό με πλαστά έγγραφα ενώ όπως είπε "σκαναρίστηκαν" 70 περίπου φορτηγά.

Σύμφωνα με την ιταλίδα υπουργό Αμυνας οι έρευνες στο πλοίο θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στην Ηγουμενίτσα με 69 διασωθέντες το Cruise Europa

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε πριν από λίγα λεπτά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.

Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα αποβιβαστούν και επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού, το οποίο αμέσως μετά θα αποπλεύσει για την Πάτρα.

Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, βελτιώνεται η υγεία των τριών διασωθέντων που μεταφέρθηκαν το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο για προληπτικούς λόγους.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης

Εν τω μεταξύ στις 15:00 περίπου ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε  η επιχείρηση εκκένωσης του φλεγόμενου Norman Atlantic, ενώ τελευταίος από το πλοίο αποχώρησε ο καπετάνιος.

Όλοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic» μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, όπως έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό, Matteo Renzi, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι.

Το πλοίο «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Πρίντεζι έως το βράδυ.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου, για τις επόμενες ώρες, συνεχίζουν να είναι ανησυχητικές, με φουρτουνιασμένη θάλασσα και ανέμους έως 70 χιλιόμετρα την ώρα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική εν καιρώ ειρήνης» τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, οι Εισαγγελίες του Μπάρι και του Πρίντεζι ξεκίνησαν έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η ιταλικές Αρχές επέμειναν να ρυμουλκηθεί το Norman Atlantic έως τις ακτές της Απουλίας.

Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: "Το Αρχηγείο του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων και της λίστας των επιβατών του Ε/Γ-Ο/Γ “Norman Atlantic” που έχει δοθεί από την εταιρεία στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την οριστική διακρίβωση του αριθμού πιθανόν αγνοουμένων.

Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ “Norman Atlantic” σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται τόσο εντός του πλοίου, όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή».

Στην Ελευσίνα το C-130

Στις 20:29 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπάρι το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό την αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Στο αεροσκάφος έχουν επιβιβασθεί 43 διασωθέντες του «Norman Atlantic». Το C-130 αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελευσίνα περί τις 10 το βράδυ.

Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έχει αφιχθεί ειδική υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ομάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Έξω από το αεροδρόμιο βρίσκονται συγγενείς των διασωθέντων αλλά και ατόμων που δεν αναφέρονται στις λίστες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.