“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

☦«Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον Πάθος…»

Μας αξιώνει για μια ακόμη χρονιά ο Θεός να ζήσουμε και να παρακολουθήσουμε τα σεπτά Πάθη Του.

Καλούμαστε και φέτος να συμμετάσχουμε όσο μπορούμε κι εμείς σε όλα τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που συνθέτουν το Θείο Πάθος.

Με ευλάβεια και σεβασμό αλλά και με τα περιοριστικά μέτρα που μας επιβάλλουν , ας δώσουμε το παρόν στις όμορφες αυτές ακολουθίες που η φιλόστοργη Εκκλησία τις τελεί βραδινές ώρες, ακριβώς για να μην λείπει κανείς.

Οι θειότατοι Πατέρες με βάση τα ιερά κείμενα του Ευαγγελίου όρισαν να προβάλλεται όλη η ιστορία των Παθών, τα γεγονότα της Θείας συγκατάβασης απ’ όπου εκπήγασε η δική μας λύτρωση και σωτηρία. Όλα αυτά αποτελούν την διδασκαλία μας!

«Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον Πάθος…». Έπαθε, ταπεινώθηκε, σταυρώθηκε για να μας ελευθερώσει από το κράτος της αμαρτίας. Αναστήθηκε, έσπασε τα δεσμά του Άδου, κατήργησε τον θάνατο και μας χάρισε την αιώνια ζωή.

Το πλήθος εκεί που του φώναζε «Ωσαννά» μετά από λίγες ημέρες θα φωνάξει το «Σταύρωσον». Πόσο γρήγορη η μεταβολή του φρονήματος του πλήθους που δεν έχει πρόσωπο κι ενεργεί ως μάζα, παρασυρόμενο χωρίς κρίση από διάφορες φωνές!

Μέσα στα Ιεροσόλυμα ο Κύριος δίνει τις τελευταίες παρακαταθήκες Του προς τους μαθητές με αποκορύφωμα το Μυστικό Δείπνο, όπου εκεί τους προσφέρει πλέον το Σώμα και το Αίμα Του, για να είναι ενωμένοι μαζί Του τώρα στις δύσκολες στιγμές αλλά και για όλη τους τη ζωή.

Πριν από το Μυστικό Δείπνο ο ιερός νιπτήρας. Ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών Του ως ένδειξη πλήρους προσφοράς και διακονίας προς τους ανθρώπους. Ο μαθητής του ο Ιούδας τυφλωμένος από το πάθος της φιλαργυρίας, ήδη έχει καταστρώσει το σχέδιο της προδοσίας και σύλληψης του δασκάλου του.

Με ένα φίλημα παραδίδει τον Κύριο στη σπείρα των Ιουδαίων και Ρωμαίων. Ο Κύριος αντιδρά με αξιοπρέπεια και Οδηγείται στη σφαγή ως άκακο αρνί. Πορεύεται προς το μαρτύριο του Σταυρού. Έρχεται εκούσια προς το σταυρικό του πάθος. Πάσχει πάνω στο Σταυρό ο αναμάρτητος μαζί με τους δύο ληστές που σταυρώνονται μαζί Του. « Φρίξον Ήλιε, στέναξον η γη» .

Πώς είναι δυνατό ο δημιουργός του κόσμου να χαστουκίζεται και να σταυρώνεται από τα χέρια του δημιουργήματος Του;

Ο Ιησούς ξεψυχά πάνω στο σταυρό ως άνθρωπος. Ό ήλιος χάνει το φως του την ώρα της Σταύρωσης, ενώ γίνεται και σεισμός και από τα μνημεία της πόλης αναστήνονται νεκροί.

Ο Χριστός μετά από τρεις ημέρες αναστήνεται εκ των νεκρών νικώντας το μεγαλύτερο εχθρό μας το θάνατο. Τώρα πλέον ο θάνατος αποτελεί ένα ύπνο ενώ η τελευταία λέξη στη ζωή είναι η Ανάσταση. Παρακολουθούμε κι εμείς τα γεγονότα του Χριστού από κοντά μέσα στο χώρο της Εκκλησίας. Φθάνουμε μέχρι τη βίωση των γεγονότων στο σήμερα. Μυστηριακά ζούμε τα γεγονότα του Χριστού στο τώρα. Η θεία χάρη που παρέχεται μέσω των ακολουθιών και μυστηρίων της Εκκλησίας, μας βοηθάει μυστικά στη βίωση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας. Συμμετέχουμε μυστηριακά μαζί με το Χριστό στο Μυστικό Δείπνο. Σηκώνουμε το σταυρό Του και σταυρωνόμαστε κι εμείς, συμπάσχουμε και στο τέλος αναστηνόμαστε μαζί με τον Ιησού, βλέποντας εσωτερικά το λαμπρό φως της Ανάστασης.

«Ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόλλυται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον» γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Ο Χριστός, ο μόνος αναμάρτητος, ο μεγάλος Αθώος, υπέστη φρικτά βασανιστήρια και ατιμωτικό θάνατο για να μας δώσει την δυνατότητα να γίνουμε κληρονόμοι της Βασιλείας Του.

Ας πορευθούμε μαζί με τον Χριστό, ας Τον ακολουθήσουμε αληθινά και χωρίς την υστεροβουλία του Ιούδα στον Μυστικό Δείπνο, στην Γεθσημανή, στο Πραιτώριο, στον Γολγοθά, με την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι θα συναναστηθούμε μαζί Του «εις την άνω Ιερουσαλήμ εν τη βασιλεία των Ουρανών».

του Σωτήρη Μ. Τζούμα