“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Το νέο ρωσικό Ναυτικό Δόγμα: Με στόχο την παγκόσμια παρουσία

O Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε, στις 26 Ιουλίου, στην Ημέρα του Ναυτικού, το νέο Ρωσικό Ναυτικό Δόγμα 2015. Το ισχύον ρωσικό ναυτικό δόγμα υφίσταται από το 2001. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η ανάγκη αναθεώρησης του δόγματος βασίζεται σε δύο παραμέτρους, στην αλλαγή της διεθνούς κατάστασης και στις προόδους που έχει σημειώσει το Ρωσικό Ναυτικό από το 2001 και εφεξής.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο Nikolai Novichkov για λογαριασμό του έγκυρου, Jane’s Defence Weekly, βάσει νέου δόγματος 2015, το Ρωσικό Ναυτικό θα δράσει σε έξι περιοχές, στον Ατλαντικό, την Αρκτική, την Ανταρκτική, την Κασπία, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις περιοχές αυτές το Ναυτικό θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί, να μεταφέρει δυνάμεις, να εκτελεί επιστημονικές έρευνες και να βοηθά στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων.

Ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες θα ριχθεί το βάρος του Ρωσικού Ναυτικού είναι ο Ατλαντικός και η Αρκτική. Η εθνική, ρωσική ναυτική πολιτική θα ενισχυθεί από τις στρατηγικές και επιχειρησιακές μονάδες της Ρωσίας στη Βόρεια, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα και στον Ειρηνικό.

Ο Ρογκόζιν δήλωσε πως το βάρος ρίχνεται στον Ατλαντικό λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ, της ανάγκης να ενταχθούν η Κριμαία και η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στη ρωσική οικονομία και η ανάπτυξη – και πάλι – μόνιμης ρωσικής ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο. Στον Αρκτικό Ωκεανό στόχος είναι ο έλεγχος των βόρειων θαλασσίων οδών, η ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης προς τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό και ο πλούτος της περιοχής.

Το νέο δόγμα θέτει νέους όρους όσον αφορά τη ναυπήγηση νέων ναυτικών μονάδων, με τελικό στόχο την ανάπτυξη των ναυπηγήσεων τα επόμενα 10-15 χρόνια. Σύμφωνα με τον αρχηγό του Ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχο Τσιρκόφ, προτεραιότητα του Ναυτικού είναι να αναπτύξει και να αποκτήσει προηγμένο οπλισμό και εξοπλισμό, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος από τους ανταγωνιστές του, ή και να τους υπερκεράσει σε ορισμένους τομείς.

Παράλληλα επιθυμεί να συγκεντρώσει απόθεμα όπλων και υλικών, να βελτιώσει το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, σε διάφορα θέατρα και να βελτιώσει το σύστημα υποστήριξής του, καθώς και να δημιουργήσει νέες βάσεις.

Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η υποστήριξη των ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων, του Βόρειου και του Στόλου Ειρηνικού. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης πολλαπλώς ρόλων, με κύριο στόχο τη συμβατική -μη πυρηνική- αποτροπή.

Τα πλοία επιφανείας θα διακριθούν σε σκάφη μακράς ακτίνας δράσης, πολλαπλών δυνατοτήτων, τα οποία θα αποτελέσουν μια ναυτική δύναμη κρούσης που θα μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτατα σε απειλούμενες περιοχές.

Το νέο δόγμα προβλέπει, επίσης, την εισαγωγή νέων, πρωτοποριακών τεχνολογιών, με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, μη επανδρωμένα, εναέρια, θαλάσσια και υποθαλάσσια οχήματα, μη φονικά οπλικά συστήματα, νέα όπλα και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας.


Η Ρωσία επιδιώκει αυτή την στιγμή, τη δημιουργία ενός ενιαίου, απρόσβλητου στις ηλεκτρονικές παρεμβολές, συστήματος διοίκησης και ελέγχου για τον Στόλο. Στόχος είναι, εν τέλει, η ανάπτυξη μιας ναυτικής δύναμης που θα μπορεί να επιχειρεί για τα επόμενα 45-50 χρόνια. Το όλο πρόγραμμα θα προχωρήσει σε τρεις φάσεις, η πρώτη από το παρόν διάστημα ως το 2020, η δεύτερη στο διάστημα 2021-30 και η τρίτη το 2031-50.

Μέχρι το 2020 η ναυτική στρατηγική – πυρηνική δύναμη, θα αναπτύξει τα υποβρύχια τέταρτης γενιάς της κλάσης Borey, διατηρώντας επιχειρησιακά τα υποβρύχια των κλάσεων Delta III/IV. Στη δεύτερη φάση θα αντικατασταθούν τα σκάφη της κλάσης Delta από υποβρύχια τέταρτης γενιάς και θα αρχίσει η ανάπτυξη νέων σκαφών με στόχο την ναυπήγηση υποβρυχίων 5ης γενιάς στην τρίτη φάση.

Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας στρατηγικής δύναμης υποβρυχίων, μη πυρηνικής αποτροπής. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί με τα υποβρύχια των υποβρυχίων των κλάσεων Yasen και Oscar. Στο μεταξύ θα προωθηθούν σχέδια για την ανάπτυξη νέων, αντίστοιχων σκαφών, ακόμα και μη επανδρωμένων.

Όσον αφορά τα πλοία επιφανείας, οι φρεγάτες της κλάσης Gorshkov και οι κορβέτες της κλάσης Steregushchy θα αποτελέσουν τον πυρήνα του στόλου, μεγάλης και μικρής ακτίνας δράσης, αντίστοιχα. Μεσοπρόθεσμα θα αναπτυχθεί μια νέα κλάση αντιτορπιλικών με αυξημένες δυνατότητες στον αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό αγώνα.

Την περίοδο 2021-30 προβλέπεται η ναυπήγηση μιας νέας κλάσης σκαφών επιφανείας που θα είναι οπλισμένα με πρωτοποριακά όπλα και θα μεταφέρουν μη επανδρωμένα οχήματα. Η Ναυτική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης προβλέπεται να είναι ικανή να αναλάβει αποστολές ναυτικής, αεροπορικής και χερσαίας κυριαρχίας, σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης. Πυρήνας της δύναμης αυτής θα είναι τα νέα αεροπλανοφόρα και τα αμφίβια σκάφη πολλαπλών ρόλων.

Η σχεδίαση του νέου ρωσικού αεροπλανοφόρου θα ολοκληρωθεί το 2020 και η ναυπήγησή του θα ξεκινήσει από το 2021. Το νέο αεροπλανοφόρο θα διαθέτει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και αντίστοιχα συστήματα για τον θαλάσσιο αγώνα, για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, ακόμα και για επιχειρήσεις στο διάστημα.

Όσον αφορά τη ρωσική Ναυτική Αεροπορία, σε πρώτη φάση θα υπάρξει η ανάπτυξη και η μαζική παραγωγή προηγμένων αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν νέα ελικόπτερα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Ka-27, αλλά και ενός ελικοπτέρου που θα επιχειρεί από τα ρωσικά πλοία. Επίσης, προωθείται η ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος κρούσης.

Σε δεύτερη φάση θα αναπτυχθούν αεροσκάφη επιτήρησης, εφοδιασμένα με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, που θα επιχειρούν από τα νέα ρωσικά σκάφη, αλλά και νέα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) και αεροσκάφη κρούσης που θα επιχειρούν από τα πλοία επιφανείας, καθώς και στη ανάπτυξη αεροσκαφών που θα μπορούν να πετούν επανδρωμένα ή μη (Optionally Piloted Aircraft). Στην επόμενη φάση θα προωθηθεί η ανάπτυξη προηγμένων αεροσκαφών και drones, οπλισμένων με νέα όπλα ακριβείας.

Τέλος, το Ρωσικό Ναυτικό θα προωθήσει την ανάπτυξη νέων πυραύλων παράκτιας άμυνας, αλλά και την επέκταση και αναδιάρθρωση των δυνάμεων Πεζοναυτών του, με στόχο να μπορούν να επιχειρούν παντού, ακόμα και στον Αρκτικό κύκλο.

Προβλέπεται επίσης, η ανάπτυξη επίσης ενός νέου αμφίβιου οχήματος μάχης για τους Πεζοναύτες. Αργότερα προβλέπεται η ανάπτυξη όπλων ενέργειας και όπλων τροφοδοτούμενων από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. defence-point