“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

☦ Μολονότι ο άγιος έζησε 9 αιώνες πριν την Ευφροσύνη είχαν μεταξύ τους ένα δέσιμο που το έλκυε η ταπεινή ψυχή τους η οποία ήταν γεμάτη Χριστό.

Θαυμαστή εμφάνιση του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Ο άγιος Βλάσιος για σχεδόν μια χιλιετία ήταν άγνωστος σε όλους μας. Ο Θεός όμως πολλές φορές τους κρατά στην αφάνεια και όταν Αυτός γνωρίζει τους φανερώνει για να ενδυναμωθούν οι άνθρωποι.

Η θαυμαστή δε, φανερώσις του αγίου Βλασίου έχει αρκετές ομοιότητες με αυτήν του αγίου Ραφαήλ.

Άγνωστο γιατί, ίσως για την θερμή πίστη της, την αγνότητα της καρδιάς της και την ανεξικακία της επέλεγε να εμφανίζεται αρκετά συχνά σε μια ταπεινή γυναίκα της περιοχής στην οποία μαρτύρησε ο άγιος. Στην Ευφροσύνη.

Η περιοχή πήρε το όνομα Σκλάβαινα επειδή ύστερα από επιδρομές το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πάρθηκαν ως σκλάβοι εξού και ο Άγιος Βλάσιος πήρε το προσωνύμιο εν Σκλαβαίνοις. Ένας άγιος που απελευθερώνει από την σκλαβιά των παθών μας.....

Η σχέση του αγίου με την Ευφροσύνη ήταν παράδοξη. Εμφανιζόταν τόσο τακτικά σε αυτήν που πλέον αποτελούσε καθημερινό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της.

Βέβαια αυτό από μόνο του μας φανερώνει και την παρρησία μπροστά του αλλά και μπρος στον Θεό αυτής της ταπεινής γυναικούλας της Ευφροσύνης η οποία ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να μας "προβληματίσει" πνευματικά και να αναζητήσουμε περισσότερα για αυτήν την αγία ψυχή του περασμένου αιώνα.

Μια φορά η ταπεινή Ευφροσύνη μες την φτώχια την οποία ζούσε, ξεκίνησε από τα Σκλάβαινα (ένα άσημο χωριουδάκι πλέον κοντά στην Πάλαιρο) για τον Μοναστηράκι Βόνιτσας για να πάρει λίγο αλεύρι για τα παιδιά της.

Το αλεύρι τότε για πολλούς δεν ήταν από τα αγαθά τα οποία μπορούσαν να έχουν εύκολα αλλά ήτο αναγκαίο όσο σχεδόν τίποτε άλλο. Πόσο μάλλον για την σεβάσμια και φτωχούλα Ευφροσύνη.

Κάποια στιγμή ξαφνικά εμφανίσθηκε στον δρόμο της ο Άγιος Βλάσιος.

Το συνήθιζε αυτό και η Ευφροσύνη το έβλεπε ως φυσιολογικό. Ενίοτε της κρατούσε συντροφιά όσο αυτή περπατούσε.

Άλλωτε μέσα στην νύχτα στεκόταν δίπλα της φωτεινός μέσα σε άπλετο και άκτιστο φως και τις φώτιζε το διάβα της.

Αυτή όμως μέσα στην αγαθή ψυχή της δεν αντιλαμβανόταν ότι αυτά δεν ήταν συνηθισμένα για όλους τους ανθρώπους.

Μολονότι ο άγιος έζησε 9 αιώνες πριν την Ευφροσύνη είχαν μεταξύ τους ένα δέσιμο που το έλκυε η ταπεινή ψυχή τους η οποία ήταν γεμάτη Χριστό.

Καθώς λοιπόν εμφανίσθηκε και την συνόδευσε, την ρώτησε αρχικώς για το που πηγαίνει.

Η Ευφροσύνη του απάντησε πως μεταβαίνει για να πάρει λίγο αλεύρι για την οικογένεια της μολονότι δεν έχει καν χρήματα. Αλλά για έναν περίεργο λόγο αν και δεν είχε χρήματα δεν πτοήθηκε.

Ο Άγιος Βλάσιος καθώς στεκόταν δίπλα της, την ρωτάει έχεις μαζί σου μεγάλο τσουβαλι; Αυτό αρκεί. Θα πας στον μυλωνά κι αυτός θα σου βάλει αλεύρι δίχως να σου ζητήσει χρήματα.

Η Ευφροσύνη δεν απόρησε για τίποτα. Αν διαβάσει κανείς για τον Άγιο Βλάσιο θα δει ότι είναι ένα βιβλίο το οποίο μιλά για αγίους μάρτυρες που έζησαν πριν χίλια έτη αλλά και για μια αγία ψυχή που έζησε πριν εκατό περίπου χρόνια και συναντήθηκαν στα Σκλάβαινα.

Πράγματι όταν η Ευφροσύνη έφτασε στον μύλο βλέποντας την ο μυλωνάς της λέγει, πάρε όσο αλεύρι θέλεις, δεν θέλω χρήματα για αυτό.

Και αυτό έκανε η ταπεινή Ευφροσύνη, την οποία την είχε υπό την προστασία της ένας άγιος νεοφανής που για εκατό χρόνια τον τιμούσε ο πιστός λαός της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο, και πριν λίγα χρόνια ο οικουμενικός Πατριάρχης επικύρωσε το θέλημα του λαού βάζοντας τον επίσημα στην χωρία των αγίων της εκκλησίας μας.

Το παραπάνω περιστατικό με την θαυμαστή εμφάνιση του αγίου Βλασίου είναι ένα από τα εκατοντάδες που βίωσε η ίδια η Ευφροσύνη αλλά και ένα από τα πολλά θαυμαστά που βίωσαν πιστοί που ο πανάγαθος Θεός θέλησε να τους φανερώσει τον Άγιο Βλάσιο τον εν Σκλαβαίνοις.

Είναι ο ίδιος Άγιος που εμφανίσθηκε το 1980 στον τότε γέροντα της Παναγούδας γέροντος Παϊσίου ένα βράδυ στο κελί του.

Όταν τον πρωτοαντίκρυσε δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει μιας και δεν τον είχε δει ποτέ σε καμία αγιογραφία κι έτσι τον ρώτησε για να λάβει την απάντηση μέσα από το εκκλησάκι της Παναγούδας από την ίδια την Παναγία πως είναι ο Άγιος Βλάσιος από τα Σκλάβαινα.

www.romfea.gr

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com